Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Промените в матурата след 4. клас: Говорят учители

10 октомври 2024, 17:00 часа • 1268 прочитания

Промени в националното външно оценяване по българския език и математика след 4. клас предвиждат от Министерството на образованието (МОН).

Промени в изпита след 4. клас

Без диктовка на матурите за четвъртокласниците. Тя ще бъде сменена с текст за редактиране и откриване на правописни грешки. От ведомството дават и пример - учениците ще трябва да поправят грешки като лунни или луни, лъчи или лачи, нощ или ношт, дъждовни или даждовни, дървета или дарвета, горд или горт и т.н.

ОЩЕ: Обмислят промяна на матурата след 4. клас: Диктовката отпада?

Запазват се езиковите задачи, които преди бяха свързани с диктовката, но те вече ще са 13 на брой, вместо досегашните 10.

Досегашният текст за четене с разбиране и тестови задачи към него се заменя от литературни задачи с избираем и свободен отговор. Те ще проверяват уменията за четене с разбиране и ще са 11 на брой.

Третата част остава същата - речева задача с творчески характер. Тя предполага създаване на текст от 3 до 7 изречения.

Промени ще има и в изпита по математика. Предвижда се тестът да съдържа 25 задачи, но с различен брой от различните типове. През 2024/25 г. задачите с избираем отговор се намаляват до 16, задачи с кратък свободен отговор - до 4, задачите с разширен свободен отговор се увеличават от 1 на 4 броя, а задачата с разширен свободен отговор, съдържаща 3 подусловия, остава една.

Досега децата имаха 18 задачи с избираем отговор, 5 задачи с кратък свободен отговор, една задача с разширен свободен отговор и една текстова задача с 3 разширени свободни отговори.

ОЩЕ: МОН публикува отговорите от външното оценяване по БЕЛ за 4. клас 

Какво мислят учителите?

Различни са мненията на преподавателите от 1 до 4. клас относно промените, които МОН предлага. Едни смятат, че отпадането на диктовката е грешка и няма да се постигне целта за проверка на базовата грамотност на четвъртокласниците. С премахването на диктовката според тях се олекотява изпитът и няма да се покажат реалните им знания.

"Замяната на диктовката с текст за редактиране е доста голяма промяна. Едва ли със същата прецизност учителят ще може да оцени знанията на ученика. При диктовката правописът се проверяваше по стандартен начин. Но при новия вариант могат да възникнат много неточности, има много подводни камъни. Важното е МОН да направи сериозен анализ дали това би променило степента на оценка на грамотност или механично ще се отразяват някакви пропуски в самото редактиране", смята начален учител в столично училище, говорил пред Actualno.com.

По мнението на учители, с които Actualno.com разговаря, има вариант, при който в едно изречение ще има повече от 3 грешки, а това ще обърка и ще подведе децата. Затова за тях диктовката трябва да остане.

ОЩЕ: Зле сме, но не съвсем: Нов позитивен прочит на резултатите на учениците ни от PISA

Преподавателите очакват да има спънки и при въпросите, при които децата трябва да дадат регламентирани отговори, защото в условието е записано кратък-разширен свободен отговор. "Хем кратък, хем разширен. При тези въпроси децата какъв отговор трябва да дадат и как ще измерим ние отговора при тази ситуация? Тези свободни отговори също са нож с две остриета", смятат те.

Относно промените във втората част на изпита, наречен литературни задачи, в която се заменя текстът за четене с разбиране, учителите смятат, че така се раздробява материала и от това ще се облагодетелстват учениците с по-слаби оценки и от ромски произход. Според тях този начин на проверка на знанията ще е много неточен.

Други са на мнение, че замяната на диктовка с редактиране на текст ще е по-добре за учениците и ще даде добра обща картина на знанията на най-малките.

ОЩЕ: Второ явяване на матурите за поправка - шанс или разхайтване за учениците?

Всички обаче са единодушни - матури след 4. клас трябва да има. Тя е един тест и за ученика, и за родителя, който вижда реално какви са знанията на детето му. Не са съгласни с твърдението, че изпитът стресира децата, а смятат, че така се подготвят за по-горните класове и подготовка за матурите в 7. и 10. клас, след това и за кандидатстване във висше учено заведение.

Според преподавателите трябва да се обърне по-голямо внимание на придобитата компетентност – как ще се справи в дадена ситуация, а не просто на възпроизвеждане на някакви знания.

Виолета Иванова
Виолета Иванова Отговорен редактор
Новините днес