Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Над 500 декара площ ще бъдат третирани в Стара Загора за борба срещу вредител

10 октомври 2024, 18:19 часа • 402 прочитания

Дейностите по ограничаване и унищожаване на популацията от борова процесионка (Thaumetopoea pityocampa, вид гъсеница и молец) в паркове в Стара Загора, засегнати от вредителя, продължават. Това информира днес Росица Копривчина, директор на Дирекция „Обществен транспорт, чистота, екология и озеленяване“ в Община Стара Загора.

Още през есента на 2023 г. започна пръскане с биологичен агент на над 400 дка територии, сред които са парк „Митрополит Методий Кусев“, горските масиви над кв. „Три чучура – север“ и кв. „Дъбрава“, както и още 214 дка общински и 3800 дка държавни, обработени от Горското стопанство, припомни Копривчина. Популацията се оказа доста устойчива, а третирането в урбанизирана среда и рискът да се наруши биологичното разнообразие затрудняваха работата на екипите на терен.

Комисия от експерти още тогава взе решение да се приложи комплексно третиране, което да протече в няколко етапа. В резултат на това през месец март 2024 г. започна механично премахване на гнездата.

Механичното премахване на къделите включваше изрязване на гнездата на ларвите вредители по дърветата с автовишка и прибирането им в найлонов чувал, който след това се изгаря в инсинератор, поясни д-р Искрен Станилов, който ръководи процеса на място. През юни бяха поставени над 300 феромонни капани, а те дадоха много добър резултат, отбеляза той.

Повече по темата как Община Стара Загора е единствената у нас, предприела целия многокомпонентен процес за борба с вредителя, четете тук 

Към днешна дата е обработена периферията на парк „Митрополит Методий Кусев“, предстои навлизане в същинската му част. Ще бъдат третирани над 550 декара обща площ, в т.ч. горските масиви над кв. „Три чучура – север“ и тези по пътя за кв. „Дъбрава“.

Ние сме единствената община в страната, която изпълнява целия протокол на ПЕСТ контрол мениджмънта, отбеляза д-р Станилов. По този начин ние се борим с вредителите във всеки етап на неговото развитие, допълни специалистът. Резултатите, които вече са отчетени след обработката с биолог агент, са 5 до 10 % намаляване на популацията.

Росица Копривчина призова посетителите на парка за специално внимание към поставените табели, които указват, че в момента се третират или са третирани площите. Звуков сигнал, че се обработват площите, също известява гражданите, добави д-р Станилов.

През декември отново предстои механично премахване на къделите, информира Николай Стоев, началник на отдел „Озеленяване“ в Община Стара Загора.

Припомняме препоръките на РИОСВ-Стара Загора към гражданите: при контакт с гъсеницата, да не докосват открити части на тялото. Да не позволяват на домашните си любимци да се приближават към гъсениците или гнездата. При контакт с боровата процесионка е препоръчително да се направи консултация с лекар и фармацевт, особено при алергична реакция, кожни или очни раздразнения. Посетете ветеринарен лекар, ако смятате, че вашият домашен любимец е бил сериозно засегнат.

https://www.starazagora.bg/bg/novini/s-nad-300-feromonni-kapani-shte-ulavyat-borovata-protsesionka

Антон Иванов
Антон Иванов Отговорен редактор
Новините днес