Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Двойка в НПМГ се превърна в държавен въпрос - заради "Възраждане"

10 октомври 2024, 14:18 часа • 2892 прочитания

С аргумент в сферата на "джендър пропагандата в образованието", депутатът от "Възраждане" Георги Хрисимиров превръща в държавен въпрос казус с ученик в НПМГ (Националната природо-математическа гимназия "Акад. Любомир Чакалов"). Заради това, гимназията реагира с официална позиция и обвини "Възраждане", че я въвлича в предизборната кампания.

Казусът - версиите

Накратко – синът на г-жа Ани Кирилова, който е в 9. клас, получава двойка. Защо – тук версиите са различни. В официалната позиция на НПМГ, където е публикувана и хронология на казуса, пише, че учителят по география възложил самостоятелна работа по желание относно Конвенцията на Съвета за Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие (Истанбулската конвенция) и да съставят мнение дали конвенцията е заплаха за традиционното българско семейство, като я защитят пред класа. От общо 7 ученици, които изпълняват доброволната задача, 5 са против конвенцията и защитават позициите си. Всичките получават оценка 6. А синът на г-жа Кирилова получава оценка 2 за самостоятелна задача, която е възложена от учителя за изпълнение в клас – можел да опита да поправи тази оценка със задачата за Истанбулската конвенция, но не го е сторил. Имало и още една самостоятелна работа по желание – за религиите в света, но ученикът не иска да се включи и не я изпълнява, с което пропуска втори шанс да си поправи оценката. Според НПМГ, ученикът получил устна забележка да не пречи на своя съученичка да представи как е изпълнила задачата и предупреждение, че ако повтори, ще получи двойка.

Още: Джендър идеологията на "Възраждане": За няколко процента на изборите, смята варненски учител

За финал, съгласно версията на НПМГ – през първия учебен срок ученикът не е взел участие в нито една самостоятелна задача по желание и на 10 януари, когато учителят е поискал да го изпита, отказва и иска да бъде изпитан в друг час. Преподавателят не се съгласява – не може учениците да поставят условия кога да бъдат изпитвани, и двойката става официална оценка. Майката на ученика се жалва пред директора, РУО и МОН – ресорният зам.-директор отива в час, предпоследен за срока и посветен на проверка и контрол на знанията на учениците. Докато избира кого да изпита, учителят пита дали някой е пропуснат, но ученикът, чиято майка се оплаква, не реагира, а в последния за срока час ученикът не е в час и оценката 2 става срочна.

В депутатския въпрос от "Възраждане" до образователния министър Галин Цоков обаче версията е различна – оценката 2 била заради задачата за Истанбулската конвенция (бел. ред. - Истанбулската конвенция е изписана като Истамбулска конвенция), а учителят бил казал, че изпълнилите задачата "ще получат отлична оценка". На последващ тест (след задачата, не преди нея), ученикът дал верни отговори на зададените въпроси, но бил оценен със "Слаб 2". "Ученикът не се е явява на нито една консултация, не посещава и учебните часове по география и икономика през втория учебен срок, като отсъствията се уважават или с медицински бележки, или по семейни причини", добавят от НПМГ, като уточняват, че майката е поискала среща и такава е проведена – на нея тя казва, че синът ѝ щял да се яви на изпит в края на учебната година, защото учителят по география бил пристрастен. На три пъти са правени опити ученикът да бъде изпитан, той не се явява, добавят от гимназията. Но класният ръководител на ученика го пуска в по-горен клас, което от ръководството на НПМГ обясняват с техническа грешка, която е поправена – има и становище на МОН в подкрепа на поправката, че ученикът трябва да повтаря заради двойката по география.

В крайна сметка, НПМГ посочва, че от четвърти опит ученикът се явява на изпит, на 9 септември, но и там получава двойка – изпитът се води не от учителя му по география, а от друг учител. Следват още 2 поправителни изпита, през 2 дни, а резултатът е един и същ – двойка. Майка му обаче иска нов поправителен изпит и да се промени скалата за оценка – да се прилага скалата за държавен зрелостен изпит (ДЗИ), което значи оценка "Среден 3" при 30% верни отговори, а не при 50% верни отговори. Следва отказ, защото няма задължение коя методика да се прилага, после пореден – трети поправителен изпит, и отново двойка. А от гимназията обръщат внимание, че преди третия поправителен изпит се е намесил депутатът от "Възраждане" Ангел Янчев и се обадил по телефона на директора на НПМГ Ивайло Ушагелов и специално питат: Вярно ли е, че Янчев е заявил, че директорът има начини да решава такива случаи при необходимост ученик да си вземе изпита?

И в двете версии се посочва, че учителят е завел дело за клевета срещу майката, но депутатът от "Възраждане" Георги Хрисимиров пише, че това били "вследствие на на действията на майката" и поставя въпрос на образователния министър Галин Цоков: "Защо учителят е продължил да преподава на ученика след конфликт на интереси?". От НПМГ посочват, че учителят води дело за клевета, защото майката – Ани Кирилова, твърдяла, че той участвал в заговор синът ѝ да бъде преместен от НПМГ заради нейна жалба във връзка с организиране на контролното състезание за подбор на ученици, които да участват в пътуване до Сеул. "Освен това обвинява учителя в педофилия, че е влюбен в сина ѝ и му пише двойки, за да може да остава насаме с него по време на консултации", пише в представената от НПМГ хронология. Има и позиция на родителите, представена от гимназията - в нея са посочени оплаквания от поведението на г-жа Кирилова и "системни неоправдани жалби" от нейна страна, които пречат на нормалното протичане на учебния процес.

Още: Под чадъра на закона: Тормоз срещу учители заради "джендър идеологията"

В защита на НПМГ, експремиерът и кандидат за депутат от ПП-ДБ акад. Николай Денков изрично призовава с хаштаг: "НеПипайМоятаГимназия НПМГ".

"(...) лъжливата партия Възраждане (на ваксинирани антиваксъри, които си държат парите в евро) плаши хората с фалшиви проблеми. И е решила, че трябва да печели гласове за сметка на българското образование. Атаката срещу варненските учители отпреди месец беше само началото. Сега атакуват учители и директора на НПМГ, защото са си позволили да пишат двойка на един ученик, който не може да си вземе изпитите. Предизвиканите от майката проверки не стигат, та сега депутат от Възраждане търси сметка на директора на училището с измислени „възрожденски“ аргументи и надига негативна медийна кампания срещу училището. Няма съмнение, че ще нападнат и други училища и учители. Не можем да го допуснем", посочва Денков в публикувана във Facebook позиция.

Още: Нинова се изчерви за "фистинг" и "фингъринг", обяви се против джендър идеологията

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес