Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Владислав Панев обясни защо индустрията ни отбелязва рекорден за Европа ръст

25 юли 2022, 15:08 часа • 5888 прочитания

Зам.-председателят на ПГ на “Демократична България” Владислав Панев обясни с публикация във Facebook защо българската индустрия отбелязва рекорден за Европа ръст и защо това „може и трябва да продължи“.

Според него сме изгубили цяло десетилетие, в което не само сме догонвали предпоследните, а сме изоставали от тях. „Фирмите имаха страх да станат големи, за да не попаднат в полезрението на прокуратурата и регулаторите бухалки. Този страх е много по-малък отпреди. Да сте чували скоро за кражби на фирми?“, пише Панев.

„Икономиката ни е конкурентна. Фиксирахме ниски пределни цени на тока за бизнеса и държавата може да си го позволи. Всъщност колкото по-скъпа е енергията на международните пазари, толкова по-добре. Защото централите ни продават за повече и вкарват кеш. Докато за индустрията цената остава максимум 250 лева за мегаватчас“, добавя той.

Според Панев икономиката ни не е зависима от природния газ – много малко химически и стъкларски заводи го ползват за основна суровина. „И за тях ще има. Интерконекторът ще осигури евтин азерски газ за една трета от нуждите ни. За останалото също има решение. Скоро“, заявява зам.-председателят на ПГ на „Демократична България“.

Панев отчита и рекорден фискален резерв, ниския дълг и бюджета, който все още е на излишък. По думите му, сегашното правителство оставя държавните финанси в отлична форма и няма натиск за вдигане на данъци или рязане на разходи.

„Какво е нужно - дерегулация. Там, където е възможно. Свобода, там където не е застрашена околната среда. Ако питате чужденци какво харесват най-много в България, това не са данъците, а свободата на живеене. Това сравнително предимство трябва да бъде използвано до откат. Дигитализацията и регулаторите. Ключови реформи там. Да не си общуваме директно с администрацията, би било фантастично“, пише Панев.

„Големият проблем като във вица за седемте самураи и защо са само пет. Няма хора. Това ще се реши с ръста на доходите и като оправим образованието. Не е розово. Кризите са или тук, или чукат на вратата. Най-бедни сме в Европейския съюз. Но никога не съм вярвал повече в потенциала ни. С реформаторско мнозинство в парламента спокойно ще се превърнем в райско кътче за няколко години“, твърди той.

Припомняме, че преди десетина дни министърът на икономиката и индустрията в оставка Корления Нинова обяви, че България е първа в ЕС по ръст на индустриалното производство (20,2%). Според нея това се дължи на 4 причини – „спряхме рекета върху бизнеса, ограничихме кражбите и течовете, правителството подкрепи фирмите с компенсации за скъпия ток и самият бизнес положи усилия с реорганизация и оптимизация на производството си“.

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес