Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Синдикатите за бъдещето на Горубсо - Мадан

24 март 2012, 10:10 часа • 13725 прочитания

"Новото ръководство на "Горубсо - Мадан" ще инвестира в мините и във фабриката, ще развие този бизнес в Мадан и в Рудозем и там ще стане хубаво рудоуправление, което да дава препитание на всички миньори и обогатители." Това каза пред Агенция "Фокус" Пенчо Токмакчиев, председател на Федерацията на независимите синдикати на миньорите към КНСБ.

Новото ръководството поема всички активи и пасиви на досегашното – всички задължения, които Валентин Захариев е направил към кредиторите, като един от най-главните кредитори това са работниците.

"Още днес и утре ще бъдат изплатени заплатите им. Ще се изплатят задълженията към ЕВН, ще се инвестира в условията на труд. На първо време ще се закупят самоспасители, лампи за личното осветление на миньорите, ще се отворят мините, които сега са запечатани от Главна инспекция по труда и ще се създаде възможност може би в началото на другата седмица миньорите да започнат да работят", посочи Токмакчиев.

Още днес от синдиката ще напишат открито писмо към миньорите и към новия работодател с искане за среща, за да поставят условията си. На първо време те искат да подпишат Колективен трудов договор, който ще отрегулира задълженията на работодателя към работниците и задълженията на работниците към работодателя. "Искаме по нов европейски начин между труда и капитала да се регламентират всички правила, за да може безпроблемно да се работи в тези мини, да бъдат защитени и работодателят, и работниците - в интерес на работодателя, и в интерес на работниците", каза още Пенчо Токмакчиев.

Токмакчиев благодари лично на премиера Бойко Борисов, че се ангажира с трудовия конфликт в "Горубсо - Мадан".

Синдикатите благодарят и на министрите, които са посетили завода в Кърджали и мините в Мадан, разговаряли са с миньорите и с ръководството, с мениджърския екип и накрая се е стигнало до подписване на споразумението с новия собственик Обединение ,"Върба Батанци" АД.

До споразумението се е стигнало трудно, тъй като Валентин Захариев много е заборчал. Той е заложил фабриката, и рудниците като срещу тях е взел кредити. Това е утежнило преговорите с потенциалните инвеститори, които са искали да купят мините и фабриката в Рудозем.

Според Токмакчиев подписването на споразумението е много добро решение. Новият инвеститор Николай Вълканов е минен инженер, дълги години е работил в мините, има голям опит, голяма практика по добива и по строителството на мини. Той е добър инвеститор – има собственост в Златоград – мините в Златоград. В обединението участва и ръководството на Оловно-цинковия комбинат в Пловдив – Никола Добрев. Той също един много добър мениджър, добър бизнесмен, честен и отговорен, каза още Пенчо Токмакчиев.

Весела Софева
Весела Софева Отговорен редактор
Новините днес