Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Пакетът „Мобилност“ отива за обсъждане в зала с куп спорни точки

02 април 2019, 21:30 часа • 2896 прочитания

Спорният пакет "Мобилност" ще се върне в пленарната зала на Европейския парламент. Това решиха депутатите от транспортната комисия на ЕП.

Пакетът, който предизвика бурни реакции от транспортния бранш, определя изцяло нови правила при международните превози в ЕС.

5 часа и без никакъв дебат – така протече днешното заседание на ресорната комисия, която скоростно успя да гласува над 1600 предложения за поправки в текстовете.

„Прекарахме няколко часа, близо пет часа в гласуване, с почивка от само 23 минути. Сега трябва да се подготвите всички за пленарна зала. Въпреки че проведохме гласуване. Следващият етап е гласуване в пленарна зала“, заяви в края на заседанието председателката Карима Дели от Франция.

Българският евродепутат Петър Курумбашев посочи, че хубава страна на въпроса е, че ще се разгледат и внесените от нас предложения. 

"Хубавото е, че сред тези 1126 са и внесените от нас предложения. В сряда ще се проведе т.нар. Председателски съвет (заседание на лидерите на различните политически групи), в рамките на който ще се реши дали пакетът "Мобилност" ще бъде гласуван в пленарна зала.

Интересно ми е как точно ще бъдат гласувани 1126 изменения в пленарна зала и какво послание ще излъчим по отношение на европейската солидарност и начина на вземане на решения в тази институция."

Това заяви още евродепутатът, като припомня, че това се случва няколко седмици преди изборите за Европейски парламент. 

Най-големите му противници са превозвачите в Източна Европа, които смятат, че той им отнема настоящите предимства и облагодетелства конкурентите им от по-богатите западни държави. За да се противопоставят на промените, български и румънски превозвачи организираха няколко протеста в Брюксел, Страсбург и София. Българските власти също призоваваха за отлагането му за след европейските избори.

Какви са спорните промени?

Предвижда се въвеждането на електронни тахографи, както и обособяването на охраняеми паркинги за почивка на международните шофьори, където да има достъп до храна, вода, душове, интернет връзка. Идеята е да има подобни паркинги на всеки 100 км в страните от ЕС. Правилата засягат сроковете за почивка на шофьорите, както и проверките на тяхната дейност.

За почивките на водачите се предвижда фирмите, за които те работят, да им плащат средствата за път до дома. Допуска се водачите да ползват почивките си и в превозното средство, ако то разполага с място за спане. Домът е "регистрираното местопребиваване на водача в държава" от ЕС.

Нормалната седмична почивка, намалената седмична почивка и всяка седмична почивка от повече от 45 часа трябва да се използва не в превозно средство, а в други подходящи спални и санитарни условия. Настаняването трябва да бъде осигурено или платено от работодателя или да бъде в дома на шофьора или на друго място по негов избор.

На всеки 3 седмици шофьорите трябва да могат да прекарат у дома или на друго място по свой избор поне една нормална седмична почивка или една седмична почивка от повече от 45 часа. Водачът е длъжен писмено да уведоми работодателя не по-късно от 2 седмици преди времето за почивка, ако ще почива извън дома си.

Илия Лазаров
Илия Лазаров Отговорен редактор
Новините днес