Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Отнеха концесията на "Горубсо - Мадан"

14 март 2012, 15:45 часа • 7184 прочитания

Връчили сме писмо на концесионера на "Горубсо - Мадан" тази сутрин, с което го предизвестяваме, че е стартирана процедура по отнемане на концесията заради системно неизпълнение на основно задължение по договора. Това заяви зам.-министърът на икономиката Делян Добрев, предаде БГНЕС.

Задължението е свързано с осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд, с плащане на здравни и социални осигуровки, на заплати, което е установено от Главна инспекция по труда, добави Делян Добрев.

Концесионерът след предупреждение в началото на март т.г. е изплатил към държавата дължимите към 93 хил.лв. концесионни задължения за втората половина на миналата година, уточни той. Дали сме 30-дневно предизвестие, както е по концесионния договор. Разбира се, прекратяването на концесията не е едностранен акт от страна на министъра, а става с решение на МС, коментира Добрев. Все пак, ако в този 30-дневен срок концесионерът изплати както заплатите, така и осигуровките, тогава процедурата може да бъде прекратена.

Сумите по осигуровките значително надвишават тези по неизплатените заплати на работниците и служителите. Желаещи да поемат концесията със сигурност ще се намерят, хубавото би било или сегашният концесионер да изплати заплатите и осигуровките, или той да постигне споразумение с друг, който да ги поеме, добави зам.- министърът. Нов концесионер е свързан с нов търг, което отнема време, обясни Добрев. Интересното е, че това е това е един от малкото случаи, в които работещите настояват за прекратяване на концесията, защото са загубили доверие в концесионера, посочи той. Концесията на "Горубсо" –Мадан е приватизационна сделка и е сключена през 1999 г. за период от 35 г.

БГНЕС припомня, че от 1 март протестират над 300 миньори от двата рудника на "Горубсо – Мадан", собственик на фирмата е "Интертръст холдинг" с президент Валентин Захариев. Работниците недоволстват, че от май месец миналата година им се дължат почти половината /около 40%/ от заработените възнаграждения. Захариев се оправда пред тях, че трябвало да погасява огромни задължения на фирмата за електричество, вода и да погасява кредити.

Миньорите от "Горубсо – Мадан" трябваше да получат 700 хил. лв. от общо 1 100 хил. лв., които предприятието дължи на служителите си. Останалата част от сумата следва да бъде изплатена до две седмици. Това стана ясно след среща на министъра на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков с мениджмънта на мини "Горубсо – Мадан" и представители на протестиращите миньори в петък – 9 март.

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес