Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Новите цени на тока облагодателстват богатите, смятат НПО-та

15 юни 2014, 14:52 часа • 19096 прочитания

Новите цени на тока и парното носят дивиденти за богатите. Това заявиха представители на сдружението "Глас", асоциацията "Активни потребители", синдикалисти и Европейската мрежа "Антибедност", предаде КРОСС.

Според тях поредното символично намалението на цените на тока и по-високите цени на парното ощетяват енергийно бедните домакинства в България, които са над 65 на сто. От административното намаляване на цените на електроенергията в пъти повече печелят богатите българи, категорични са те.

Бедните домакинства ползват около 17 на сто от електроенергията за битови нужди. Намаляването на цената на тока с 0,6 на сто от 1 юли ще означава намаление с под 50 стотинки на сметките от 40-60 лв. А за останалите 83 на сто от битовите потребители облекчението ще е над 100 лв., каза Кръстьо Петков от "Глас".

По думите му изчисленията на експерти от Института за пазарна икономика сочат около 1,4 млрд. лв. допълнителен дефицит в ЕРП-тата в следващите месеци с намаляването на цената на тока.

НПО-тата поставят под съмнение мнението на ДКЕВР, че с промените в цените ще се разкрият резерви и ще има приходи от над 1 млрд.лв. Не били реалистични и очакванията за приходи от близо 520 млн. лв. в резултат на предоговарянето с американските инвеститори - ТЕЦ "Марица Изток 2" и други, защото договорите са железни и за евентуална промяна ще е нужен дълъг период от време.
Общо в енергетиката задълженията са над 4 млрд. лв., посочи Петков и сравни сектора с минно поле, в което вече мините започват да гърмят.

Необходимо е да се промени Законът за енергетиката, за да се търси лична отговорност на всеки от членовете на ДКЕВР, смятат от неправителствените организации.

Деница Райкова
Деница Райкова Отговорен редактор
Новините днес