Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Нотариусите станаха важни партньори на НАП, ето какво ще проверяват

14 май 2024, 07:20 часа • 3286 прочитания

Нотариусите вече са важни партньори на НАП в събирането на просрочени данъци, такси и глоби. От няколко дни е в сила важна промяна при изповядването на сделки за недвижижи имоти и моторни превозни средства, която обещава да вдигне сериозно приходите в бюджета. Досега при покупко-продажби участниците подписваха декларации, че нямат забавени плащания към държавата.

От 3 май обаче нотариусите са длъжни да проверяват сами, като за целта им е осигурен достъп до информационната система на приходната агенция, пише в. "Сега".

ОЩЕ: НАП е събрала милиони през 2023 г. благодарение на помощ от държави в ЕС

Новостите

На 3 май в портала на НАП бе задействана електронната услуга „Справка за наличие или липса на задължения за целите на чл. 264 от ДОПК“. Чрез нея нотариусите и служителите на Агенцията по вписванията могат да влизат със своя е-подпис в базата данни на НАП и да проверяват продавачите на апартаменти, къщи, ниви, коли и мотори, яхти, самолети и т.н. за неплатени борчове към бюджета.

От 3 май отпадна представянето на писмени декларации от продавачи, а също и от ипотекарни длъжници и залогодатели. Преди да изповядат сделка или да впишат ипотека/особен залог, нотариуси, съдии по вписванията или длъжностни лица в Агенцията по вписванията трябва да правят онлайн проверка в НАП за наличие или липса на непогасени, подлежащи на принудително изпълнение публични задължения на прехвърлител или учредител на вещни права, ипотекарен длъжник или залогодател, поясняват от НАП.

ОЩЕ: Идея: Ако не си платил на КАТ, не можеш да си продадеш имота и колата

Замяната на хартиените декларации с проверка в реално време по електронен път е гаранция за своевременното заплащане на задълженията от продавача на недвижим имот или МПС. Продавачът има две опции - да плати своевременно дължимото към бюджета или да даде съгласие задълженинията му да бъдат прихванати и погасени от сумата по сделката. Иначе просто няма да има сделка.

Задължителните е-справки при покупко-продажби са една от мерките за подобряване на събираемостта на публичните вземания, приети миналата година чрез промени в ДОПК.

От приходната агенция съветват всички граждани и фирми, които подготвят продажба на имот и на МПС, сами да проверят дали нямат "висящи" данъчни или други задължения към хазната. Това е възможно в Портала за електронни услуги на НАП, достъпни с ПИК или електронен подпис в категория „Плащане и изчисляване“ - услуга „Справка за задълженията с възможност за извършване на плащания”.

Виолета Иванова
Виолета Иванова Отговорен редактор
Новините днес