Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Идея - използваме борсата и държавни компании, за да пълним бюджета

29 януари 2015, 11:38 часа • 12421 прочитания

Две в едно, за да се намали държавният бюджетен дефицит и за да се раздвижи икономиката. Това предлагат работодателски организации, пенсионните дружества и представители на инвестиционната общност в писмо до премиера Бойко Борисов, информира „Преса”.

Идеята е да бъдат продадени на борсата 20 до 25% от осем ключови държавни дружества. Работодателите, експертите на пенсионните фондове и финансови специалисти считат, че при стабилен инвеститорски интерес това би набрало почти 2,5 млрд. лева, т.е. със 100 млн. лева повече, отколкото е заложеният за тази година бюджетен дефицит. Отделно в момента има много свободни пари в банките, пенсионните фондове, застрахователните компании и договорните фондове. И не на последно място - евентуалната продажба би привлякла и чуждестранни инвеститори в страната.

Кои да бъдат държавните дружества, които „да излязат на тезгяха” - Български енергиен холдинг (БЕХ), АЕЦ "Козлодуй", "Булгартрансгаз", Електроенергиен системен оператор (ЕСО), ТЕЦ "Марица-изток 2”, Българска банка за развитие, Летище София и имоти под шапката на Агенция за дипломатически имоти в страната (АДИС).

Какви са оценките за тази идея - научете в Expert.bg.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес