Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ЕВН: При една по-тежка зима, ще има аварии

03 септември 2014, 08:15 часа • 24752 прочитания

При една по-тежка зима, ще има аварии. В момента имаме одобрени инвестиции в мрежата в размер на 60 млн. лв. годишно при необходими 130-140 млн. лв. Това заяви членът на УС на ЕВН Калина Трифонова в ефира на Нова телевизия. Припомняме ви, че вчера от дружеството поискаха токът да поиска цената да се увеличи с почти 18%.

Тя дебело подчерта, че нивото на технологични разходи в България е много ниско - 8%. За да има устойчивост, били необходими 17 на сто.

В предаването участие взеха и Таско Ерменков от БСП и Валентин Николов от ГЕРБ. Двамата отново си размениха обвинения за свършеното от правителствата на двете партии.

Според Ерменков в момента едно увеличаване от 6-7% е необходимо, тъй като на НЕК трябва да бъдат възстановени 93 млн. лв. Тази дупка била формирана благодарение на "великите финансисти" Йордан Цонев и Петър Чобанов, които включили грешно в бюджета за тази година такса "слънце и вятър".

От своя страна Николов допусна, че НЕК може би се води към фалит, за да може да бъде изкупена компанията на ниска цена. Той не пожела да уточни с колко трябва да се увеличи цената, само уточни, че тя трябва да е пазарна и прозрачна.

 

Петър Чернев
Петър Чернев Отговорен редактор
Новините днес