Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ДСБ, "Да, България", Зелените, ДЕОС и БЗНС искат пълна публичност за доклада за "Белене"

27 ноември 2017, 12:54 часа • 4882 прочитания

Много сериозни критики по отношение на действията на правителството по проекта "Белене" отправиха ДСБ, ДЕОС, "Зелените", "Да, България" и БЗНС. Критиките са резюмирани в специално писмо, адресирано до енергийният министър Теменужка Петкова.

Основната линия на недоволство е поради факта, че докладът на БАН относно АЕЦ "Белене", който е част от възложената на Академията задача да очертае перспективите пред българската енергетика, е засекретен. Припомняме, че от доклад в размер 1000 страници публично е пуснато резюме от 9 страници.

"Вие правихте ревизия на разходите по АЕЦ "Белене" като директор на АДФИ и открихте съществени нарушения, включително, че е поръчвано оборудване без цялостен договор. Тогава настоявахте за прозрачност. Въпросният доклад на БАН е поръчан от Вас и Вие носите отговорността, че остава скрит за обществото", гласи основната критика по адрес на Петкова. Затова и петте партии искат всички изготвени от БАН материали и всички междинни доклади към БЕХ да бъдат публично оповестени. Припомняме, че възложител на задачата е БЕХ и че са подписани договори за конфиденциалност на информацията.

Друга сериозна критика е фактът, че няма анализ на доклада на БАН. Многократно беше подчертано, че този доклад представя модели и варианти за бъдещето на "Белене", но тепърва ще бъде решавано дали централата ще се строи или не.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес