Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

България е платила над 1 милиард лева като част от вноската в бюджета на ЕС

31 август 2022, 20:50 часа • 2549 прочитания

На база на предварителни данни и оценки се очаква бюджетното салдо по консолидираната фискална програма (КФП) към август 2022 г. да бъде положително в размер на 1 650 млн. лв. (1,1 % от прогнозния БВП), съобщиха от Министерство на финансите.

Формирането на текущо превишение на приходите над разходите към август е традиционно за последните пет години и се дължи основно на изместване на голяма част от плащанията по планираните разходи за годината в последното тримесечие, което води до по-нисък размер на извършените до момента разходи. Усвояването на разходите за първите осем месеца на 2022 г. спрямо актуализирания годишен разчет към ЗДБРБ за 2022 г. е около 57 на сто, което е относително ниско съпоставено с предходни години. Очаква се разходите по КФП да нараснат през следващите месеци, основно поради по-високите социални разходи след увеличението на пенсиите, по-високите разходи, свързани с одобрените антикризисни мерки в отделните сектори, както и разходите по програмата за компенсиране на небитовите крайни клиенти на електрическа енергия извън регулирания пазар, които бяха одобрени в началото на месец юли с актуализацията на ЗДБРБ за 2022 г.

Голяма част от разходните мерки, приети с актуализацията от юли, все още са в начален етап и предстои да бъдат реализирани в пълен обем през следващите месеци, което заедно с традиционното концентриране на основната част от капиталовите разходи в последното тримесечие, ще доведе до съществено нарастване на разходите. Поради тази причина текущото бюджетно салдо по КФП не може да се интерпретира като индикатор за размера на бюджетното салдо в годишен план.

Частта от вноската на Република България в бюджета на ЕС, изплатена към 31.08.2022 г. от централния бюджет, възлиза на 1 094 млн. лв., което е в изпълнение на действащото към момента законодателство в областта на собствените ресурси на ЕС.

Статистическите данни и Информационният бюлетин за изпълнението на държавния бюджет и основните показатели на консолидираната фискална програма, на база на данни от месечните отчети за касовото изпълнение на бюджетите на първостепенните разпоредители с бюджет към август 2022 г. ще бъдат публикувани на интернет страницата на Министерството на финансите в края на месец септември 2022 година.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес