Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Бивш енергиен министър: Високата цена на тока ще е най-малката щета от управлението на служебното правителство

12 юни 2023, 10:19 часа • 2586 прочитания

Увеличаването на цената на тока е отражение на всичко, което се случваше през последните 10 месеца управление на служебното правителство. Това коментира бившият енергиен министър Александър Николов пред БНТ.

Миналата седмица председателят на КЕВР Иван Иванов обяви, че в последните дни на поста си досегашният служебен министър Росен Христов е пуснал на пазара електроенергия от ТЕЦ "Марица изток 2", която е два пъти по-скъпа и сега цената ѝ влиза в общия микс.

Още: Росен Христов отговори на шефа на КЕВР: Действията ми са на база на решение на парламента

Според Николов това действие е най-малкият негативен ефект от служебното управление на енергетиката. "Когато излязат финансовите отчети на дружествата ще се види, че постъпленията в държавния бюджет от ДДС, корпоративен данък и дивиденти ще бъдат в пъти по-малко", каза той и допълни, че това се дължи на неадекватно поведение на няколко нива.

"България от абсолютен балансьор за региона и постоянен износител на електроенергия се превърна във вносител в определени периоди. Това нарушава драстично баланса на държавния бюджет, който е планиран по съвсем различен начин", посочи Николов.

Битът ще плаща по-скъп ток, категоричен е той. "По-рано се говореше за две тарифи за ток за бита и когато не се реализира по този начин да се оскъпи електроенергията за домакинствата, се направи с едно принудително решение, защото планирането на работата на ТЕЦ-2 се случва поне година напред. ТЕЦ-2 трябваше да има възможност да работи на дългосрочни договори,когато цената позволяваше да си покриват разходите за емисии", коментира Николов.

"Въпросната заповед и други критични документи бяха разписвани на тъмно, като най-красивата част е че това е в края, а в началото на мандата им се сещам за един протокол, който постави под риск гръцката връзка и беше отричан", каза още той.

Николов посочи още, че заради закъснелите мерки и липсата на средства по Плана за възстановяване България не инвестира в собствената си инфраструктура и така енергетиката ни става неконкурентоспособна.

 

Пламен Иванов
Пламен Иванов Отговорен редактор
Новините днес