Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Анализ: Руската икономика прегрява, но продължава да захранва войната срещу Украйна

27 октомври 2024, 16:45 часа • 3351 прочитания

В Сибир няма достатъчно мъже, които да карат автобусите. В руските ферми доячките получават заплати, подобни на тези на IT работниците, докато хотелите се борят да наемат сервитьори, чистачи и готвачи. Вместо да се разпадне, както беше широко прогнозирано с режима на санкции на Запада след пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна през 2022 г., руската икономика работи горещо и има опасност от прегряване. Това пише в анализ на The Washington Post.

Огромните военни разходи, включително високите плащания за войниците, подхраниха икономическия растеж, както и високите заплати и инфлацията, тъй като компаниите са принудени да дават възнаграждения, които се равняват на военните заплати, за да привлекат работници. Русия може да си позволи да финансира войната си срещу Украйна още няколко години, според икономисти. Тази възможност идва най-вече от огромните приходи от петрол и неуспехите на санкциите на Запада, особено ограничението на цените на петрола, въведено от страните от Г-7, което не успя да намали значително приходите на Русия от петрол.

Икономиката на Русия прегрява отчасти поради необходимостта на руския диктатор Владимир Путин да замени 20 000-30 000 войници, убити или ранени месечно, според загубите, отчетени от Института за изучаване на войната през юни. Руските регионални губернатори плащат нечувани еднократни бонуси за регистрация, за да привлекат войници, като Белгород наскоро счупи рекорда с бонус от 31 200 долара.

Още: Севернокорейците идват в Курск, двойката Тръмп-Ванс говори за мир на всяка цена (ОБЗОР - ВИДЕО)

Резултатът е почти пълна заетост в Русия и главоломни заплати. Работната сила и производственият капацитет на икономиката бяха "почти изчерпани", предупреди през юли управителят на Руската централна банка Елвира Набиулина, която направи повече от почти всеки друг в руското правителство, за да поддържа войната. "Това всъщност е сценарий на стагфлация, който може да бъде спрян само чрез дълбока рецесия", смята тя.

Тя обяви продължителен период на високи лихвени проценти, за да се опита да забави икономиката и да намали инфлацията - но засега това не работи. В знак на продължаващата сериозност на проблема банката в петък повиши основния си лихвен процент от 19 на 21%, най-високото ниво от повече от две десетилетия, надхвърляйки 20%, очаквани от повечето анализатори. А Набиулина каза, че ако нещата продължават така (няма никакви сериозни признаци, че руската икономика ще успее да обърне курса), през декември основната лихва в Русия ще стане 23%.

Още: Зеленски: Украйна ще бъде принудена реално да воюва срещу Северна Корея в Европа

Инфлацията беше "значително по-висока" от прогнозата през юли, се казва в изявление на банката - 8,6%. Банката прогнозира растеж от 3,5% до 4% през 2024 г., след което драстично свиване до между 0,5% и 1,5% през следващата година.

Повишаването на лихвените проценти на Централната банка на Руската федерация разгневи някои от руските олигарси, като влиятелна фигура наскоро предупреди, че може да се стигне до фалит на производители.

Остават без работници

Частните компании едва успяват да се конкурират с високите военни заплати. Проучване на Руския съюз на индустриалците и предприемачите този месец установи, че 82,8% от фирмите изпитват трудности при привличането на работници. Безработицата е спаднала до 2,4% през юни, сочат данните на Росстат.

Текстовете на обявите за набиране на заварчици, земеделски работници, шофьори, куриери и опаковчици в онлайн сайта Avito издават истерията. "Необходимо е спешно!" пусна реклама за опаковка на шоколадови блокчета Snickers през последните дни. "Лесно! Не се изисква опит! Безплатни три хранения на ден и настаняване!", се казва в обявата, предлагаща повече от 4100 долара на месец. През 2023 г. средната национална заплата беше само 763 долара. Сега опаковчик в склад в Астрахан може да спечели повече от 3600 долара.

Реалните заплати в Русия са нараснали с 12,9% на годишна база през първите шест месеца на 2024 г., според Росстат, въпреки че независими анализатори поставиха под съмнение данните. Доходите на най-бедните работници са нараснали най-бързо, като са скочили с 67%, съобщи независимият руски издател The Bell през март.

Още: Путин: Русия ще се справи с проблемите си сама

Александър Ткачов, съюзник на Путин и един от най-големите селскостопански олигарси в Русия, наскоро се задейства за високите заплати на млекопроизводителите, които някога бяха сред най-ниските в страната. Сега те настояват за месечна заплата от 1550 долара – възнаграждение, равняващо се на това на младши ИТ специалист. "Нямаме тези пари. И вероятно няма да ги имаме в близко бъдеще", каза той по-рано този месец на изложение за агроиндустрията в Москва.

Антон Петраков от Yandex Taxi (руската версия на Uber) каза миналия месец на икономически форум във Владивосток, че Русия е изправена пред недостиг на 130 000 таксиметрови шофьори. В Сибир няма достатъчно мъже, които да карат автобусите, защото шофьорите могат да печелят два пъти повече в армията. Сергей Кузнецов, ръководител на малкия сибирски град Новокузнецк, предложи да се създаде "женски батальон" от шофьори на автобуси поради недостига на персонал.

Още: Руската централна банка повиши основната лихва до най-високото от 2003 г. ниво

В миналото Русия компенсираше недостига на работна ръка с мигранти от Централна Азия, готови да се трудят за по-ниски заплати, но след като група таджики бяха замесени в терористичната атака през март в търговския център "Крокус Сити Хол", тя депортира десетки хиляди работници мигранти от Централна Азия и отказа достъп на други 143 000 през първата половина на годината.

Много работници мигранти също са изпратени на война, твърдят руски независими медии, което прави страната все по-непривлекателна дестинация за работа.

Ресурси за война

Икономическите приоритети на Путин бяха посочени в скорошния бюджет на Русия, като военните разходи и разходите за сигурността трябва да достигнат 142 милиарда долара през 2025 г., 40% от бюджетните разходи или повече от 8% от брутния вътрешен продукт, и ще останат високи през 2026 и 2027 г., - знак за решимостта му да продължи войната в Украйна. Но огромните разходи ще подхранят допълнително инфлацията и Набиулина в петък призна, че Русия ще пропусне целта си за инфлация от 4% за 2025 г. и ще я достигне едва през 2026 г.

Някои независими анализатори казват, че реалната инфлация е дори по-висока, отколкото твърди официалната статистика. Доклад от миналия месец на Стокхолмския институт за трансформационна икономика се усъмни в достоверността на последните официални данни за инфлацията, отбелязвайки, че основните икономически показатели "сега са част от руската военна пропаганда". "Инфлацията и икономическият растеж са особено важни компоненти на пропагандния разказ", казва той. Въпреки това, според него е малко вероятна пълна икономическа криза в краткосрочен план.

Още: Срещата на БРИКС в Казан: Грандиозни мечти на Путин, мижава реалност

Путин неизбежно ще намали социалните разходи за образование, здравеопазване и гражданска инфраструктура, според анализаторите, но той няма да плати политическа цена, тъй като е изградил затворена, репресивна автокрация, където основните опозиционни политици са хвърлени в затвора, тормозени или им е забранено да се кандидатират за длъжности.

Въпреки силния натиск в икономиката, базираният в САЩ руски икономист Владислав Иноземцев, съосновател и старши сътрудник в Центъра за анализи и стратегии в Европа, смята, че Русия може да си позволи да води война през следващите години. "Той може да поддържа тази война за време, в което Украйна и вероятно Западът не могат да си позволят да я водят. Това е проблемът", казва Иноземцев. "Путин изглежда много уверен, че може да стигне по-далеч за може би една, две или три години. Засега ситуацията изглежда доста стабилна", допълва той.

Още: Кремъл призна: Намаляват приходите от петрол и газ

"Военно-промишленият комплекс не може да произведе модерно и съвременно оръжие. Те произвеждат съветски танкове и артилерия, много снаряди и ракети, ракети с малък обсег, които са доста примитивни. Но могат да правят това в огромни количества", обяснява Иноземцев.

Но Александра Прокопенко от Фондацията Карнеги за международен мир смята, че Русия не може да увеличи допълнително военното производство поради недостига на работна ръка и западните санкции. "Въпреки че продължаващата търговия със страни като Китай подпомага руската икономика, санкциите значително ограничиха способността на Кремъл да модернизира армията си, свиха достъпа до основни компоненти и създадоха пробиви във веригите за доставки и финансовите транзакции", каза тя, добавяйки, че от дълго време дългосрочните перспективи са мрачни.

Провал на санкциите

Според Робин Брукс, старши сътрудник в института Брукингс, способността на Русия да продължи да води война години наред идва от поредица от провали на западните санкции поради задкулисно лобиране в Европа и липса на политическа воля.

Скоро след инвазията Германия и няколко други големи европейски страни, включително Италия, Испания, Чехия, Полша и Австрия, започнаха да изпращат огромни количества стоки през Турция и съседите на Русия, включително Казахстан, Киргизстан, Грузия и Армения, явно предназначени за Русия, казва той. Няма стимул за други страни да ограничават търговията с микрочипове, стоки с двойна употреба или други стоки за Русия, след като Германия и други големи европейски сили доставят луксозни коли и други стоки през съседите на Русия.

"В крайна сметка вие искате войната да бъде усетена от обикновените граждани в Русия", каза Брукс. "Ако това не се усеща от обикновените граждани, тогава какво правим? Искате да мърморят срещу Путин и неговите решения, но ако успеят да си набавят западни коли, няма проблем, ние не сме ефективни", категоричен е Брукс.

Още: На саудитските принцове им свърши търпението и подготвят удар срещу Путин

Според него, Западът може също така да намали приходите от петрол на Русия, като наложи санкции на повече руски танкери, включително на флота в сянка, използван за транспортиране на 45% от руския петрол. Може също така да затегне и наложи горната граница на петрола, според която страните от Г-7 отказват услуги за корабоплаване и застраховане на руски танкери, чийто петрол се продава за повече от 60 долара за барел.

Провалът на санкциите беше внимателно наблюдаван от автократите, казва той. "Голямото послание, което Западът изпраща на Кремъл, Пекин и на всеки друг автократичен потенциален размирник, е, че Западът не е сериозен. Западът е по-заинтересован от правенето на пари в краткосрочен план, отколкото от конфронтацията с автократите. Това е послание номер едно и то е дълбоко вкоренено", предупреждава той.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес