Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

С 18 000 лева продължава проучването на античната крепост "Добруджански помпей"

08 юни 2015, 14:33 часа • 4558 прочитания

За продължаване на разкопките на крепостта Залдапа, известна още като Добруджанския Помпей, за тази година са осигурени 18 000 лева, съобщава Topnovini.bg. От тях 10 000 лева са от бюджета на Община Крушари, а останалите се отпускат от Министерството на културата, съобщиха от добруджанската община.

По регионална програма за заетост Общината е назначила работници за разкопките. С отпуснатите средства ще бъдат осигурени допълнителна работна ръка и инструменти.

Залдапа е най-големият античен град във вътрешността на Добруджа, чието население загива в битка с нашественици.

Очаква се крепостта Залдапа да бъде обявена за паметник с национално значение. Миналата година Общината гласува 10 000 лева за разкопки, Министерството на културата също задели 40 000 лева. Няколко месеца се извършваше археологическо проучване, при което бяха откриха сгради, както и голяма епископална базилика. Сред откритите артефакти са повече от 500 мраморни и варовикови архитектурни детайла - колони, стълбчета, капители, бази и други. Намерени са и над 800 бронзови монети - главно от четвърти век.

На базата на разкритията, които направиха археолозите, и по настояване на Община Крушари бе предизвикана комисия от Националния институт за недвижимото културно наследство. След посещението си на място тя излезе с предложение антична крепост Залдапа да бъде обявена за паметник с национално значение.

 

 

 

 

Румен Скрински
Румен Скрински Отговорен редактор
Новините днес