Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Знаете ли защо горчат краставиците?

25 май 2022, 08:20 часа

Вкусвали ли сте горчива краставица? Възможно е дори да сте направили опит да отгледате сочния зеленчук и крайният резултат, тъй като нямате опит и допускате грешки, да е бил именно този – краставици, които горчи. Защо горчат краставиците обаче и само грешки в отглеждането им ли са причината за вкуса, който не е харесван от всички?

Защо горчат краставиците – най-често срещани грешки в отглеждането, които правите и водят до горчив вкус

Ако сами се опитвате да отгледате краставици и нямате опит, възможно е да усетите горчивия вкус при консумация и да не ви харесат. Краставиците обикновено горчат, когато:

  • не полагате адекватни грижи за тях,
  • липсва влага в почвата на дълбочина,
  • отгледали сте ги в прекалено гореща среда,
  • израснали са под силно слънце и не сте засенчвали.

 Както виждате краставиците, за които не са полагани правилни грижи, горчат. Ако не знаете как се отглеждат краставици, потърсете информация за необходимите условия, почва, температура, поливане и прочие, за да не се сдобиете с горчив зеленчук. Сред основните правила, за да не се чудите защо горчат краставиците ви, са: да се полива на 3-5 дни не особено обилно, да се поддържа влага на дълбочина около 15 см., да се засенчват, да се разрохква пръста, при горещо време да не поливате с ледена вода, а с марна към топла. Винаги е по-добре да потърсите професионален съвет за отглеждането на краставиците, ако сте решили да се занимавате с това, отколкото да се сдобиете с горчив зеленчук, отгледан с много труд и да се питате защо горчат краставиците.

Защо горчат краставиците – генетични причини

Друг отговор на въпроса защо горчат краставиците е свързан със специфичен доминантен ген, явяващ се наследствен сортов признак. Горчивият вкус на краставиците е като техен защитен механизъм – за да не бъдат изядени от диви животни. Различните сортове се характеризират с различна сила на горчивината, а самият горчив вкус се причинява от фитонутриент, наричащ се кукурбитацин. Хората обаче започват да използват краставиците за храна и се стремят да премахнат този ген и горчивия вкус на зеленчука, като създават хибридни сортове, лишени от горчивина. При закупуване на семена или разсад следва да сте много внимателни какво пише на опаковката и освободен ли е сортът от горчивината.

Вредни ли са горчивите краставици?

Друг чест въпрос, който хората си задават, освен защо горчат краставиците, е дали горчивите краставици са вредни. Краткият отговор е не. Дори да има грешки в отглеждането им, те не са свързани, както разбрахте, с употреба на препарати и торове, тоест не такава е причината краставиците да горчат. Ако обичате горчиво по принцип и ви допадат горчивите краставици, няма проблем да ги консумирате. Горчивите краставици са само не толкова вкусни, но не са вредни или опасни за здравето. Нещо повече – горчивите краставици могат да повлияят благоприятно редица здравословни проблеми. Някои държави отглеждат умишлено горчиви краставици, за да ги употребят за производство на лекарства. Горчивите краставици помагат при наднормено тегло, болести на жлъчката и др.

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес