Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Знаете ли защо Борис I ослепява Владимир Расате?

25 септември 2022, 13:15 часа

Оттеглянето на Борис I

През 889 г. княз Борис I слиза от престола и става монах в манастира “Св. Панталеймон”. Няколко са версиите за неговото замонашване. Според западните хронисти това е заради голямото му християнско благочестие и почит към Бога, както и обладалия го силен религиозен мистицизъм и стремеж към покаяние. Охридският архиепископ Теофилакт смята, че причина за замонашването на княза е тежка болест. Княз Борис I има трима синове: Владимир Расате, Гаврил, Симеон и Яков и една дъщера - княгиня Анна Българска.

Начело на държавата застава първородният му син Владимир Расате.

Умира княз Борис I

Кой е Владимир Расате?

Владимир е роден през 852 г. преди покръстването на България (864 г). Възпитан като дете в традиционните ценности на езическа България, той до края на живота си остава верен на Тангра и изконните прабългарски вярвания. Владимир Расате застава на престола през 889 г. и управлява само четири години.

Противоречиви са сведенията на историците за неговото управление. В някои от тях се налага мнението, че той далеч отстъпва по способности и дела на великия си баща. Според някои западни летописци Владимир прекарва голяма част от времето си в лов и пиршества.
Ето какво пише за Владимир латинският абат Регинон, чиито сведения са едни от най-често цитираните за управлението на Владимир Расате:
“Между това неговият /на Борис/ син, когото той поставил за крал и който далеч отстъпвал на баща си по ревност и деятелност, почнал да върши грабежи, да прекарва времето си в пиянство, пиршества и разврат и с всички средства да възвръща новопокръстения народ към езическите обреди”.
Дали това е истина или е породено от антивизантийската политика на княза, не знаем.
Други факти доказват, че това не е така. Още преди да заеме престола, Владимир застава начело на поход срещу сърбите през 870 г, където е пленен и освободен чак след сключване на мирен договор.
През 892 г. княз Владимир преговаря с немския крал Арнулф и сключва съюзен договор насочен срещу Великоморавия и Византия. В желанието си да се откъсне от политическото влияние на Византия, княз Владимир търси опора в Немското кралство и Папството.

Паметникът на княз Борис I ще е третият светещ в България

Опити за връщане на езичеството

Факт е, че Владимир Расате се опитва да върне езичеството, които претърпяват провал.
Застанал на престола, Владимир Расате и привържениците на старата религия започват масови гонения срещу християните и техните проповедници. Разрушават много новопостроени църкви, включително и голямата базилика в столицата Плиска. 

Старият княз Борис І наблюдава действията на сина си и опитите му за разрушаване на неговото дело. Напуска манастира, облича царските дрехи и организира заговор от верни хора, сред които е и третият му син Симеон.
Владимир Расате е свален от власт и ослепен според тогавашния обичай, окован и хвърлен в тъмница, където бързо умира.
Отново четем в летописите на Регинон:
„Когато баща му (Борис) узнал това (възраждането на езичеството от Владимир), възпламенен от силен гняв, свалил монашеската дреха, отново препасал военния пояс, облякъл царските дрехи и като взел със себе си тия, които се бояли от Бога, опълчил се срещу сина си. Скоро без особено затруднение той го заловил, извадил му очите и го пратил в затвора…“

През есента на същата година (893) Борис І свиква народен събор, на който е обявено свалянето на Владимир Расате и възкачването на новия владетел Симеон. Народният събор утвърждава правото на престолонаследието от брат на брат. Симеон е предупреден, че ако с нещо отстъпи от християнството, ще го сполети съдбата на неговия брат.  

Милена Зънзова
Милена Зънзова Отговорен редактор
Новините днес