Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Знаете ли всъщност колко е вредно наргилето?

02 юни 2022, 16:05 часа

Пушенето на наргиле нашумя в съвременния лайфстайл и се предлага в редица барове, като контролът понякога е толкова занижен, че се допуска дори лица под 18 години да се възползват от забавлението, макар то да е забранено за деца.

България е на пето място сред 42 държави по процент на децата между 11 и 14 години, които пушат наргиле не по-рядко от веднъж седмично. Знаете ли обаче колко е вредно наргилето и какви са опасностите от използването му? Има ли от какво да се притеснявате и следва ли да не се допуска употребата му от непълнолетни?

Вероятно наргилето е достатъчно вредно, щом е забранено пушенето му на работното място, в района на училища, детски градини, общежития, детски площадки, на местата, където се предоставят социални услуги за деца, както и по време на спортни и културни мероприятие. Дали обаче забраната на хартия спира младежите да пушат наргиле в баровете и колко е вредно наргилето за подрастващите? Отговорите на тези въпроси, които притесняват родителите, ще намерите в настоящата статия.

Колко е вредно наргилето?

Пушенето под всяка форма безспорно е вредно, но дали наргилето е толкова вредно, колкото цигарите, или повече от тях? Оказва се, че далеч не е безопасно да пушите наргиле, но опасността от обикновената цигара, както и от електронната, е далеч по-голяма. Относно вредата от наргилето тя е в пряка зависимост от типа наргиле, тютюнът, които се използва, как се приготвя, колко често се употребява и т.н. Тоест не е възможно да бъде посочен отговор на въпроса колко точно е вредно наргилето, но може да се каже, че е по-малко вредно от тютюнопушенето.

На какво се дължи по-ниската степен на опасност и вредност? Смесите за пушене на наргиле, които наричат тютюн, реално се правят от специални сортове с меласа, дестилирана вода с плодов вкус и добавки. Съдържанието на тютюн е много по-ниско в сравнение с това в цигарите, а хората пушат наргиле не за да задоволят глада си за никотин, а за да се насладят на плодовия вкус. Никотинът е в много по-ниски количества, по-бавно и трудно води до пристрастяване, а на пазара са налични и смеси, които не съдържат изобщо тютюн. В сравнение с цигарите, в чиито дим има почти 5000 различни вещества, в дима от наргилето се откриват едва около 140 химични съединения. 

Това, че се вижда повече дим при пушене на наргиле, не го прави по-вредно от цигарите, защото повечето от този „дим“ всъщност са водни пари. Нещо повече – хората, които пушат тютюн, го правят ежедневно и по кутия и повече на ден, а наргилето е забавление за уикенда, за вечерта, обикновено се споделя с приятели – тоест не е непрекъснато и системно пушенето на наргиле при повечето хора.

Важно е обаче да знаете, че опасността и вредата от пушенето на наргиле идват не само от сместа, но и от хигиената, която се поддържа. В случай на занижена такава или на групово пушене и на не спазване на установените правила за безопасност, наргилето може да се окаже и разпространител на инфекциозни заболявания. Това следва да се знае от хората, които се вълнуват колко е вредно наргилето.

Опасност представлява и липсата на строг контрол върху смесите при наргилетата. Подобна практика означава, че са възможни скрити вреди при некачествени смеси.

Следва ли да се допуска употребата от деца?

Пушенето не следва да се извършва от деца независимо дали в тютюна има малко никотин, или изобщо. Наргилето е добре да остане удоволствие за пълнолетните, тъй като при децата органите са недоразвити и употребата на тютюн и подобни изделия причинява по-сериозна вреда от тази при възрастните.

И все пак помнете – пушенето е вредно за вас и тези около вас. Независимо какво пушите, е по-добре да не го правите.

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес