Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Знаете ли в кое море водата е най-солена

22 ноември 2023, 17:27 часа

Знаете ли в кое море водата е най-солена? Обикновено хората асоциират най-голямата соленост с Мъртво море, но дали това е вярно? Да разгадаем тази загадка и да открием чудесата на Червено море, което изпреварва всички други по соленост.

Мъртво море

Мъртво море е дълбоко впечатляващо със своите солени показатели, но научните критерии ни подсказват, че географски това не е море. Защо? Заради липсата на изход, който да свърже тази водна маса с Световния океан. Така Мъртво море попада извън рамките на морските класации и предоставя възможност за друго море да заеме титлата "най-солено". Това е Червено море, чиято соленостен е впечатляваща.

Защо в Мъртво море няма живот?

Червено море

Червено море заема върха в класацията със своите 41% соленост. За да придобиете по-добра представа за тази впечатляваща соленост, там водата съдържа 60 грама сол на 1 литър вода. В сравнение, Черно море има соленост от 20 грама на литър, поради влиянието на пресноводни реки.

Чистота и прозрачност

Червено море е не само най-соленото, но и едно от най-чистите. Без реки, които да носят твърди частици, водата в него е изключително прозрачна. Дълбочината на чистотата стига до десетки метри, предоставяйки идеални условия за гмуркачи.

Мъртво море

Топлата вода и младостта на Червено море

Зимните температури на морската вода са около +23°C, като лятото ги повишава до +30°C. Интересен факт е, че топлината в Червено море идва отвътре, от земната мантия. Също така, това е едно от най-младите морета на планетата, формирано преди 25 милиона години.

Разнообразие от живот

Червено море е оазис за гмуркачите, предоставяйки невероятно разнообразие от живот. Коралите са по-красиви и по-разнообразни дори от австралийския Голям бариерен риф, а разнообразието на рибите впечатлява с около 1500 видове.

Вярно ли е, че е невъзможно да потънете в Мъртво море?

Вода, валежи и почва в района

От Аденския залив през протока Баб ел-Мандеб, Червено море годишно приема почти 1000 куб. м повече вода, отколкото изтича. За пълното обновяване на водата през този проток са необходими минимум 15 години. В този сушав регион, със само 200 мм годишни валежи, водата намалява с 5 мм дневно.

По време на своето формиране, Червено море често е губило връзката си със Световния океан, което е водило до пресъхване – по тази причина почвата по бреговете му е солена. Затова дори и сега няма да намерите буйна зеленина по крайбрежието. В допълнение на това, редките валежи над Червено море и районите около него също са солени. 

Когато Мъртво море отстъпва, се появяват странни кратери

Червено море справедливо заема титлата "най-солено море" на планетата. Съчетавайки висока соленост, чистота и уникални географски характеристики, това море не просто привлича любителите на гмуркането, но и разкрива богатството на природата. Тайните му продължават да впечатляват и вдъхновяват, правейки го перлата сред солените морета на нашата планета.

Денис Витанов
Денис Витанов Отговорен редактор
Новините днес