Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Знаете ли колко струва Мона Лиза?

17 септември 2022, 13:00 часа

Най-известната творба има своята цена – Мона Лиза на гениалния Леонардо да Винчи, чиято усмивка се опитва да разгадае повече от едно поколение. Разбира се, навсякъде я наричат ​​безценна.

Експертите и историците не са съгласни и никога няма да се споразумеят за версията кого е изобразил Леонардо - дали съпругата на търговеца на коприна Джокондо "тигрицата от Романя" Катерина Сфорцо или друга известна красавица на века, млад мъж-студент Салай с красиво лице, образът на майка или собственият й криптиран портрет... Картината, обвита в диря от митове, легенди, изчезвания и покушения над нея, се слави като най-известното и най-скъпото произведение на изкуството.

Защо Мона Лиза е толкова известна?

Експертът от аукционна къща смята, че ако този шедьовър се появи на пазара, ценовата бариера на световните рекорди за първи път щели да преминат милиард.

Според слуховете Мона Лиза има застрахователна стойност от три милиарда долара – толкова, колкото Лувърът е сключил застрахователно споразумение.

Мона Лиза е не само перлата на Лувъра и Франция, но и на цялата култура на човечеството и подобни произведения изобщо не трябва да се появяват на пазара.

Но все още има материална стойност.

Румяна Иванова
Румяна Иванова Отговорен редактор
Новините днес