Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Знаете ли кой орган се занимава с пречистването на кръвта?

09 ноември 2023, 17:22 часа

Черният дроб е голям орган, разположен в горната дясна част на коремната кухина. Той изпълнява много важни функции, включително обработка на храната, филтриране на кръвта, синтезиране на важни протеини и съхраняване на хранителни вещества.

Черният дроб служи като филтър на тялото, като пречистването на кръвта от различни токсини, включително лекарства, алкохол, метаболитни отпадъци и други вредни вещества.

Черният дроб е най-важният орган в човешкото тяло. Черният дроб е уникален с това, че може да се самопочиства и възстановява. Но въпреки издръжливостта си, той също може да се провали. Не само алкохолът, но и нездравословните храни, екологията, лекарствата и заседналият начин на живот имат пагубен ефект върху черния дроб. Неправилното хранене може да причини неалкохолна мастна болест, която в медицината се нарича хепатоза.

6 необичайни симптома, които издават проблеми с черния дроб

В същото време първите етапи на заболяването са напълно асимптоматични, но има някои признаци, които показват проблеми с черния дроб. Това е тежест в десния хипохондриум, повишена умора, намалена работоспособност, проблеми със съня, липса на апетит, гадене и горчивина в устата. При първия дискомфорт е по-добре незабавно да се консултирате с лекар.

Прекомерната консумация на захар увеличава натоварването на черния дроб, като по този начин пречи на функционирането му. Колкото повече сладкиши ядете, толкова повече инсулин произвежда тялото ви. Когато е в излишък, се съхранява в мазнини. Чернодробните клетки просто не винаги имат достатъчно място за глюкоза, поради което тя се превръща в мазнини. Това се счита за един от рисковите фактори за мастно чернодробно заболяване.

Вредни храни

Вреди на черния дроб, жлъчния мехур и жлъчните пътища причиняват и храни с високо съдържание на мазнини, които натоварват черния дроб и стомаха. Ето защо си струва да наблюдавате количеството животински и растителни мазнини, които консумирате. Те включват сланина, колбаси, масло, патешко и свинско месо, както и мазни бульони, полуготови продукти, торти, сладкиши, продукти от брашно и др. Това е особено вредно, когато се пържат мазни храни. Най-полезно е храната да се вари или пече.

Здрав черен дроб - подправката, която всеки столетник яде

Консервирани храни

Консервираните храни имат пагубен ефект върху черния дроб, тъй като съдържат голямо количество вредни вещества, масло, оцет и същата сол. Според изследователи в повечето консерви се добавя 1,5-2 процента или повече готварска сол. Оказва се, че една консерва риба, месо или зеленчуци покрива дневната нужда от натрий. Ето защо не се препоръчват за употреба от хора със стомашно-чревни проблеми, сърдечно-съдови заболявания и заболявания на пикочно-половата система.

В случаи на чернодробна дисфункция, като цироза или чернодробна недостатъчност, може да има риск от кървене, тъй като синтезът на фактори на кръвосъсирването може да бъде нарушен. Ето защо е важно да поддържате здравето на черния дроб и да получавате подходящо лечение, ако имате чернодробно заболяване, за да осигурите нормално съсирване на кръвта и да предотвратите кървене.

Румяна Иванова
Румяна Иванова Отговорен редактор
Новините днес