Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Знаете ли кой е най-големият аквапарк в Европа?

01 юли 2022, 13:44 часа

Siam Park на испанския остров Тенерифе е най-големият открит воден парк в Европа и неколкократно печели 1-во място в класацията Travellers' Choice на популярния туристически портал TripAdvisor. Това означава, че туристите от цял ​​свят го смятат за най-добрия! От почти 20 000 отзива, 72% му дават най-висока оценка. Общата му площ е 185 хиляди кв. м.

„Сиам парк“ е открит на 17 септември 2008 г. Това е едно от най-популярните места сред туристите както в летния сезон, така и зимно време. На входа на най-големия аквапарк в Европа всеки може да се полюбува на тюлени. На всеки посетител по желание се прави снимка, която в края на разходката може да бъде купена за 6 евро.

Това е основният воден увеселителен парк на острова. Разположен е в селището Коста Адехе, близо до популярните курорти „Лас Америкас“ и „Лос Кристианос“. Потопен е в зеленината на тропически растения. Впечатляваща е архитектурата в тайландски стил – сградите в парка копират известни древни забележителности на Тайланд.

Територията на най-големия аквапарк в Европа разполага с всичко, което осигурява комфортен престой: плажове с безплатни шезлонги и чадъри, спасителни жилетки за деца, безплатен Wi-Fi навсякъде, паркинг за автомобили (3 евро за целия ден), наем на кърпа и кутия за Вашите ценни вещи (от 3 до 5 евро), безплатни душове и тоалетни, магазини, множество барове и ресторанти.

Общо „Сиам Парк“ има 15 водни атракции. Специално внимание заслужава „Плажът с голям басейн и вълни" - това е открит басейн с прилежащ плаж. Последните 20 минути на всеки час изкуствено се пуска вълна, чиято височина достига 3 метра.

Водата в басейните и пързалките се затопля до +24 °C. В парка е монтирана специална инсталация за обезсоляването й, а след източване на басейните се използва за поливане на тропическите растения, растящи в целия аквапарк.

Кои са най-страшните водни пързалки?

Siam Park е завладян от тайландската тема. Конструкторът на парка Кристоф Кислинг е получил специално разрешение от тайландското кралско семейство за използване на названието на държавата и тематиката й. Той обаче не се вслушал в желанията да копира точно дворците, храмовете и статуите на Буда – ето защо всички сгради в „Сиам Парк“ са плод на фантазията.

Които водни дейности не могат да бъдат открити в най-големия аквапарк в Европа, ще бъде трудно да се намерят другаде. Налице са състезателни пързалки с шест ленти и двойни въртележки, които се въртят разнопосочно. По вертикалната водна пързалка с прозрачни стени "Кулата на силата" ще прелетите покрай акули и скатове. А през 2012 г. в парка е изградена пързалка с дължина 200 м. Любителите на по-спокойните почивки могат да карат салове по реката, а за децата има зона за игра Lost City със 120 различни игри.

Ресторантите в парка предлагат на посетителите не само тайландски блюда, но и традиционни ястия като пържени картофи.

„Сиам Парк“ е световен рекордьор в няколко категории наведнъж. „Ленивата река" тук има най-високо издигане – до 8 метра. В него можете да сърфирате по най-високата изкуствено образувана вълна в целия свят (около 3 м). В най-големия аквапарк в Европа се намира и най-голямата сграда в тайландски стил извън Азия. И накрая, тук е най-голямата скулптура на дракон в света. Паркът е построен на хълм, а пързалките му повтарят чертите на пейзажа. Самият главен конструктор нарича Siam Park „първият климатизиран воден парк на открито в света“. За пестене на прясна вода на острова в парка е монтирана инсталация за обезсоляване, през която ежедневно преминават приблизително 700 куб. м морска вода.

Любомир Атанасов
Любомир Атанасов Отговорен редактор
Новините днес