Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Знаете ли кои въглища са най-калорични?

10 октомври 2023, 17:22 часа

Кои въглища са най-калорични?

Въпросът е от особено значение, тъй като въглищата, първо, не са евтини, второ, изискват немалко работа и усилия по доставянето, складирането им и зареждането на отоплителните уреди, трето, има голям отпадък след горенето им, изискващ и почистване на печката или камината, четвърто, не успяват да отдадат цялата развита топлина, така че колкото по-калорични са, толкова по-малко от всички изброени усилия ще полагате, за да се стоплите.

За отопление на въглища се предлагат предимно каменни, които са антрацитни и лигнитни, като първите се считат да по-добрият избор и с по-високо качество, тъй като благодарение на високото процентно съдържание на въглерод горят добре и са най-калоричните. Нека да погледнем и сравнение между различните видове въглища, за да потвърдим антрацитните като най-калоричните.

Къде се намира най-голямото находище на въглища в България?

  • Торфените въглища имат не повече от 60% въглерод, известни са с високото съдържание на пепел и съответно най-ниската калоричност – 14500 kJ/kg.
  • Кафявите въглища са по-калорични – 20-25000 kJ/kg. Те съдържат повече въглерод – до 70% и по-малко пепел. Има разлика между различните видове кафяви въглища – смолисти, каменни, лигнитни, но като цяло не са сред висококалоричните.
  • Черни въглища – съдържанието на пепел е още по-ниско, а въглеродът достига до 80%, което ги прави много по-калорични от торфените и кафявите въглища – 30000 kJ/kg.
  • Антрацитните въглища са най-високо калоричните. Съдържанието на въглерод достига до внушителните 96 %, калоричността – до 35000 kJ/kg. Имайте предвид обаче, че те се запалват трудно. Затрудненията са породени от високото съдържание на въглерод за сметка на ниското на кислород.

Потреблението на въглища достигна рекордни нива

Ако използвате модерни котли за въглища, може да се консултирате със специалистите, които ги предлагат. Те са достатъчно обучени, за да ви посъветват кои въглища да изберете във всеки конкретен случай, за да осигурите най-много топлина, най-ниски загуби и най-подходящите за котлите условия, тоест максимална ефективност.

Сравнение между калоричността на въглищата и другите начини за отопление

Когато се чудите кои въглища са най-калорични, следва да имате предвид, че като цяло въглищата не са сред най-калоричните начини за отопление. В сравнение с електрическата енергия и дървата калоричността им е много по-висока – 3500 kcal/kg за кафяви въглища срещу едва 860 kcal/kWh при тока и 2500 за дървата, но пък не могат да се равняват с нафтата и пропан-бутанът, при които цифрите са над 10 000 kcal/kg. Дори най-калоричните въглища не могат да се мерят с нафтата. 

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес