Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Знаете ли кои са варни?

18 октомври 2022, 16:36 часа

Познавате ли варни? Ако подобно на голяма част от българите, на които зададохме този въпрос, считате, че варни идва от български град Варна и е друго име за съвременното население и гражданите на морската ни столица, тоест нещо като варненци, грешите. Варни са племе. Така че вие не познавате варни, но ние ще ви разкажем за тях.

Племето варни

Варни се нарича германско племе, населяващо Тюрингия – федерална провинция в Германия – и Мекленбург – исторически регион в Северна Германия, който първоначално е бил заселен от славяни през Средновековието, след това завладян от Римската империя, а след 1200 година немски заселници завземат тази земя, която днес е част от Германия. Реката до Мекленбург-Предна Померания, която се влива в Балтийско море, и днес – в съвременна Германия – носи името Варна (Warnow), което е свързано именно с начина, по който се назовавало племето. Близо е разположено и селище със същото име – Waren-Варна, заемащо територии край езерото Muritz. Познат е и град Варнемюнде в Германия, който е голям и значим град, културен и икономически център.

10 местни племена, които съществуват и днес

Произход на племето варни

Племето варни се споменава в още в митологията, където се споменава за бягството и спасението на Богинята на светлината при варните, когато била гонена от вълка Скол. Значението на името според някои източници означава именно това – защитници от злото. Племето е наричано още „варненците“ от Плиний Стари в изданието Widsith.

През 1 век пр.н.е. в околностите на град Грос-Раден в Германия племето варни създават крепостта Варни. Говори се и за съществуването на друго кралство на варните, позиционирано около река Рейн, което остава известно с производството на оръжие за битки. Част от варните заедно с бургундите и вандалите пристигат в Испания, а според Уйлямс Шор – английски историк – произходът на племето е свързан с англо-саксонската раса. Други източници дори го сочат за българско племе.

Какъв е животът на последното племе от каменната ера?

Макар да съществуват все още редица недоказани и неизказани предположения и факти, то повечето източници са съгласни, че имаме основание да направим извода, че в дълбока древност и през Бронзовата епоха край бреговете на Голямото сладководно езеро, което днес всъщност е нашето Черно море, е съществувала легендарната „така наречената Варна.“

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес