Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Знаете ли ги: Необичайните употреби на алуминиевото фолио

19 февруари 2023, 14:23 часа

Алуминиевото фолио е полезно не само в кухнята. Струва си да го имате предвид и при извършване на други домакински дейности.
Алуминиево фолио има доста необичайни употреби, които ще опишем сега.

Почистване на сребро

Среброто, което е било лишено от блясъка си, ще възвърне предишния си вид, ако го почистите с алуминиево фолио. 
Кипнете вода и я изсипете в буркан, добавете щипка сол и разбъркайте. Поставете вътре парчета алуминиево фолио. Поставете сребърните бижута в буркана и затворете буркана плътно с капака. Оставете настрана за няколко часа, като разклащате буркана от време на време. Когато водата започне да става мътна, дори кафява, това е знак, че сребърните бижута са чисти. Изчакайте още малко, отвийте буркана, излейте водата и извадете бижутата. Накрая избършете среброто с мека кърпа или чиста кърпа.

Tопче от алуминиево фолио в пералнята прави чудеса с прането

Заточване на ножици

Пригответе лист алуминиево фолио и се опитайте да го срежете няколко пъти с ножица. Тази проста процедура ще направи ножиците ви по-остри. По подобен начин можете да наострите острието на блендера или ножа си.

Опаковане на сандвичи

Алуминиевото фолио е непроницаемо за вода, светлина и въздух. Така сандвичите или другата храна се запазват свежи и вкусни за по-дълго време. Въпреки това не го използвайте твърде често в контакт с храна, особено във фурната, тъй като алуминият прониква в храната.

Измиване

Ако дрехите ви се наелектризират, когато ги перете, поставете предварително алуминиево фолио, смачкано на топка, в барабана на пералната машина. Това ще премахне статичното електричество от тъканите.

Гладене

Увийте дъската за гладене с алуминиево фолио, така че да покрива както горната, така и долната част на дъската. След това поставете покривалото на дъската върху него и можете да започнете да гладите. Дрехите ви ще бъдат много по-гладки. Те ще изглеждат така, сякаш са били гладени от двете страни, а не от едната.

Цял живот сме ползвали алуминиевото фолио грешно, ето как е правилно

Ремонти

Когато боядисвате стените, внимавайте да не изцапате мебелите или уредите. Това може да се предотврати, като покриете нещата с листове алуминиево фолио. Дръжки на врати, ръкохватки или лампи могат да се увият във фолио, за да се предпазят.

Премахване на хибриден лак

Дамите, които имат "хибриди", знаят, че този лак не може да се отстрани лесно с обикновен препарат. Въпреки това можете да накиснете памучна вата в препарат за отстраняване, да я нанесете върху нокътя, боядисан с хибриден лак, и да го увиете в алуминиево фолио. След няколко минути хибридният лак ще се свали по-лесно от нокътя.

Премахване на ръжда

Когато по металната рамка на велосипеда или по чешмата или перваза на прозореца започне да се появява ръжда, можете да опитате да я отстраните с алуминиево фолио, смачкано на топка. С него трябва да избършете ръждясалата повърхност на сухо.

Миене на съдове

Ако не разполагате с т.нар. телена чистачка за миене на силно замърсени съдове, смачкайте лист алуминиево фолио на топка. Можете да използвате топката, за да отстраните мазнините от повърхността на тигани, тенджери и чинии, например, на сухо или на мокро с течност за миене на съдове. Плюсът е, че фолиото не оставя драскотини по покритието.

Почистване на ютията

Почистването на загоряла ютия не е лесно. Струва си да опитате да решите проблема, като почистите повърхността с алуминиево фолио. Трябва отново да го смачкате на топка и след като ютията изстине, да почистите изгорелите участъци.

Внимание: Дръжте алуминиевото фолио далеч от микровълновата печка. Ако увиете храна в алуминиево фолио и я поставите в микровълновата печка, ще видите нещо като мълния, когато я включите. Тези искри ще са причинени от фолиото. Ще усетите и специфична неприятна миризма.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес