Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Здравето на сърцето ви зависи от времето, по което се храните

02 септември 2021, 15:55 часа

Казват, че ако искате да имате дълъг живот и спокоен живот без болести, трябва да ядете здравословно. Чиния, пълна със здравословна и питателна храна, ще ви осигури енергия за работа през целия ден и ще намали риска от хронични заболявания. Но когато говорим за здравето на сърцето, трябва да направите малко повече от това да се храните здравословно. Изследвания показват, че това, което ядете и времето, в което го ядете, силно влияе върху здравето на сърцето ви.

Какво може да навреди на здравето на сърцето ви?

Оказва се, че консумацията на нишестени закуски след хранене може да увеличи риска от ранна смърт с 50 % и от развитие на сърдечно-съдови заболявания с 45 %. Проучване показва, че приемането на здравословни и питателни храни като плодове, зеленчуци, бобови растения и млечни продукти в определени часове на деня може да помогне повече и да намали риска от усложнения, свързани със здравето.

Какъв вид храна да се яде и кога

Категории закуски - Западна закуска, нишестена закуска и плодова закуска.

Обяд категории -Западен обяд, зеленчуков обяд и обяд с плодове.

Категории вечери -Западна вечеря, зеленчукова вечеря и вечеря с плодове.

Категории закуски - зърнени закуски, нишестени закуски, плодови закуски и млечни закуски.

Като цяло беше установено, че хората, предпочитащи западната обедна група, консумират най-много порции рафинирани храни, твърди мазнини, сирене, добавени захари и месо. Учени правят извода, че хората, принадлежащи към тази група, са с 44 % по -голяма опасност да се стигне до летален изход  от сърдечно-съдови заболявания.

Тези, които принадлежат към втората група и са приемали плодове на обяд, са имали 34 % намален риск от смърт от сърдечни усложнения. Хората от тази група консумират най-много пълнозърнести храни, плодове, кисело мляко и ядки.

Хора, които са вечеряли ястия на зеленчукова основа и са консумирали най-много порции зеленчуци и бобови растения, рискът от сърдечно-съдова смърт са намалени с 23 %.

Защо времето е важно

Въз основа на констатациите, учените стигат до извода, че тези, които са яли нишесте, са имали 50 до 52 процента повишен риск от смърт навсякъде. Учените обаче предполагат, че не само закуската може да бъде проблемът. Те изтъкват необходимостта да се храним според нашия циркаден ритъм, за да има полезен ефект върху здравето.

Как да се храним според циркадния ритъм?

Ако планирате да се храните според циркадния си ритъм, яжте плодове след закуска. Можете да приемате всякакви плодове. На обяд се опитайте да намалите приема на преработени храни като месо, рафинирани зърнени храни и добавени захари. Вместо това се съсредоточете върху плодовете и пълнозърнестите храни.

За вечеря шепа орехи, чаша кисело мляко и пресни плодове могат да бъдат чудесни възможности. Опитайте да изберете закуски, които не са нишестени. Когато става въпрос за вечеря, добавете още зеленчуци и бобови растения.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес