Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Защо продължаваме да ревнуваме бившия?

17 февруари 2022, 08:40 часа

Ако е леко чувство на ревност, значи всичко е наред. По-лошо, когато става дума за нарастващ гняв и контролиране на живота му.

Ревността е неизбежна. Всеки преминава през това. Но понякога можем да изпитаме луда ярост и да направим няколко неща, които могат да бъдат възприети като глупост и отмъщение, а това е ненужно за нас.

Каквото и да се случи, време е да продължим. Няма смисъл да живеете в миналото и да се надявате партньорът ви да е по-ревнив от вас. Всички имаме различни начини за справяне с раздялата, така че ако бившият ви сега води нощен живот и излиза с много жени, тогава наистина не можете да направите нищо по въпроса, освен да се откажете от ревността си и просто да продължите напред.

„Не приех раздялата си с гаджето си“, казва една млада жена анонимно, „Просто не можех да го преодолея и се озовах в ситуация, в която наблюдавах живота на бившия си бивш, бях почти навсякъде, където беше той. Седмица след като се разделихме го видях в кафене с красиво момиче. Флиртуваха и не можеха да държат ръцете си спокойно. Бях бясна, но стоях далече и ги гледах търпеливо. За по-малко от минута аз се почувствах още по-зле. Когато те си тръгнаха, не знам какво ме сполетя, но се затичах към тях и го ударих. После седнах на бордюра и започнах да плача." Нима искате да се случи и на вас това?

Е да, случват се такива ситуации. Понякога болката и омразата заместват любовта и ни карат да правим ужасни неща. За повечето от нас, ревността на вече "бивш" е преживяване, което причинява много страдание, но не трябва да "излиза" навън. Ревността също може да бъде много трогателна. Но за наш късмет щастието, което идва от прекъснатата връзка, може да се върне просто така.

Причина за ревност?!

Най-важното е да разберете защо се чувствате ревниви. Дали защото все още го обичате? Дали това е дълбоко вкоренен страх да не го загубите? Чувствате ли се унижени? Може би това е вашето его? 

Проблемът за повечето хора е, че не могат да определят точната причина. Помислете за това спокойно. В повечето случаи ревността може да бъде просто безсилие и нищо повече. Отделете време за това и се опитайте да намерите източника на вашата ревност, болка и разочарование. Колкото по-честни сте със себе си, толкова по-лесно ще го преодолеете.

Когато сте във връзка, може да успеете да общувате с бившия си или да преодолеете лека ревност, но понякога може да се случи да останете с този проблем за дълго време, който никога няма да бъде напълно разрешен. Бившият ви може да бъде достатъчно очарователен и сладък, за да намери някого почти веднага след раздялата и вие ще плачете на възглавницата всеки път, когато чуете за новата му приятелка.

Гергана Йорданова
Гергана Йорданова Отговорен редактор
Новините днес