Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Защо немските домакини слагат кестени в пералнята?

26 септември 2024, 21:41 часа

Може би не знаете това, но немските домакини разчитат на един трик при пране - те слага кестени в пералнята. Кестените дори могат да заменят праха за пране и да премахнат петна от дрехите. Благодарение на прост трик можете да се отървете от мазните петна.

Защо трябва да сложите кестени в пералнята?

Плодовете на конския кестен съдържат сапонини, които имат подобни на сапуна свойства. Те са в състояние да премахнат мазни петна и стара мръсотия от дрехи, които не са измити от перилния препарат. Трябва обаче да обърнете внимание на един важен момент. Кестените не трябва да се хвърлят цели в пералнята, в противен случай само ще повредят барабана. Те трябва да се нарежат и да се поставят в ленена торбичка, която да се хвърли в пералнята заедно с дрехите. Ако рязането им е трудно, просто ги начупете на малки парчета с чук.

7 остарели навика за пране, които съсипват пералнята и дрехите

Има и друг метод. За целта трябва да вземете 5 сърцевини от кестени, да ги напълните с вода и да оставите за няколко часа, докато на повърхността се образува бяла пяна. Инфузията трябва да се филтрира и да се излее в отделението за перилен препарат на пералната машина. За ефективност можете да добавите чаена лъжичка сода за хляб или оцет.

Кестените са екологична алтернатива на синтетичните перилни препарати. Прането с кестени е подходящо за хора с чувствителна кожа или алергии към обикновените перилни препарати.

Други трикове при пране

Разлят сос върху любимата ви бяла риза? Няма проблеми Нанесете малко течен препарат за миене на съдове върху петното и изплакнете с вода. Този деликатен и универсален метод е подходящ за премахване на петна от почти всякакъв вид тъкани, дори коприна.

Ако искате да се отървете от петна от пот под мишниците върху бели дрехи, изтъркайте засегнатите области с мек препарат или препарат за отстраняване на петна, който съдържа ензими, разтварящи маслото. Оставете дрехата така за 15 минути и след това я поставете в пералнята (това се отнася само за бели тъкани) и изперете с много белина във възможно най-гореща вода.

Лъжица готварска сол в барабана на пералнята ще ви помогне да запазите яркостта на цветните дрехи. Що се отнася до тъмните дрехи, тайната е още по-проста: преди да ги сложите в пералнята ги обърнете с вътрешната част навън.

Колко точно прах се слага в пералнята?

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес