Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Защо не трябва да спиш с една пижама повече от две нощи!

20 март 2021, 10:00 часа

Много от хората използват една пижама по цяла седмица. Други дори и повече. Никой не мисли, че това е вредно за здравето. Може и да ви струва напълно безобидно да сте с една пижама или домашни дрехи дни наред, е вредно. Причините за това са: 

1. Средата за сън е нездравословна

Пижамата контактува директно с кожата ви. Ако не я сменяте дни наред, по повърхността ѝ полепват мъртви кожни клетки, пот, бактерии и себум, дразнят кожата, предизвикват алергични реакции, появяват се кожни проблеми и бактериални инфекции. Ако имате кожни проблеми  като псориазис, екзема, розацея, акне и други, старата пижама може да ги раздразни.

2. Пренос на бактерии към другите дрехи

Ако мръсната ви пижама стои близо до други ваши дрехи, бактериите могат да се пренесат и по тях. Това може да стане и в пералнята, ако ги пускате на кратка програма и на ниски градуси. Най-удачният вариант е да сменяте пижамата си на 2-3 дни.

3. Пречи на съня ви

Замърсените чаршафи и старата пижама могат да ви съсипят съня, без да разберете даже.

4. Влошаване на алергиите

Ако имате алергии от прах, акари или ви се появяват кожни обриви, старата пижама може да задълбочи проблема. Кожните люспички, които остават по плата на пижамата, могат да влошат алергията ви.

5. Причинява акне

Всички с акне редовно да сменят калъфката и хавлиената си кърпа за лице. Това е правилото и за пижамата. Нехигиеничната повърхност ще причини акне или ще го влоши.

6. Лоша миризма

Това не е само естетичен проблем. Това е белег за наличието на замърсяване от редица болестотворни микроорганизми. Добре е да я сменяйте преди да е замирисала неприятно.

7. Влияе зле на имунната ви система

Носенето на стара пижама дълго време, влияе зле на имунната ви система. Налага се имунитетът ви да се противопоставя на микробите, докосващи се до кожата и лигавиците. Те правят опит да проникнат в организма по всички възможни начини, а имунната ви система ги блокира. Това води до изтощението ѝ.

Хигиената е задължителна, особено когато става дума за дрехите и тъканите, които контактуват непосредствено до кожата. Безотговорно е да правите компромис с това, особено след като видяхме до какви последствия може да доведе.

Гергана Йорданова
Гергана Йорданова Отговорен редактор
Новините днес