Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Защо не можете да се НАСПИТЕ, дори да спите по 8 часа?

24 януари 2022, 07:55 часа

Сънят е основополагащ за правилната функция на целия ни организъм, хормоните, глада, кръвното налягане и нервната система. Важно е да си набавяме достатъчно сън, за да сме свежи и ползотворни през деня като осигуряваме нуждата почивка на мозъка си. Понякога обаче се оказва, че въпреки, че спим достатъчно часове, не се чувстваме бодри и отпочинали – ето на какво може да се държи това.

Защо не се наспивате? Открийте причината и триковете как да я премахнете.

Ставате в неправилния час

Сънят ни се извършва на фази/цикли, като всяка фаза започва и завършва в определен час. Ако прекъснете съня си по средата, то има голям шанс, въпреки че сте спали много, да се събудите без енергия и е недобро настроение. В интернет пространството има така наречените калкулатори за сън, които изчисляват в колко си лягате и в колко часа трябва да станете, за да сте максимално заредени.

Неудобен матрак или възглавница

Ако спите неудобно през нощта, рискувате да се събудите с болки на сутринта, които спират притока на кислород и енергия към енергийните центрове в тялото и ви карат да се чувствате изморени и раздразнителни.

Алкохолът

Алкохолът ви помага да се унесете по-лесно, но не допуска, или накъсва фазите на дълбокия сън, което ви кара да сънувате и да не се наспивате качествено.

Как да се борим със стреса в ежедневието

Кофеин

Кафето, енергийните напитки и стимуланти съдържат кофеин. Той се натрупва в организма и не се освобождава по часовник. Това може да ни направи нервни, неспокойни или да предизвика стрес в организма. Тези състояния пречат на дълбокия сън и цикатридичния ритъм.

Петя Панова
Петя Панова Отговорен редактор
Новините днес