Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Защо не e добре да носите една и съща пижама повече от 2-3 дни

06 септември 2021, 19:35 часа

Когато стане въпрос за спално бельо, често оставаме с впечатлението, че то не се замърсява толкова, колкото ежедневните дрехи. Все пак не го носим навън със себе си и не е изложено на мръсотията от улиците. Пижамата се носи само вкъщи и си мислим, че не изисква толкова често пране като дрехите, с които излизаме. Това обаче е изцяло грешно схващане, което може да ни доведе до редица кожни неразположения. По – надолу ще се опитаме да ви убедим защо трябва спалното бельо да се сменя често.

На първо място трябва да разберем, че всяка дреха контактува с кожата ни. При всеки допир се отделят мъртви клетки от епидермиса. Съответно мъртвите клетки се лепят по материите на облеклото, с което сме в конкретния момент. Нещата обаче не спират дотук. Замърсяванията и бактериите могат да се разнасят без проблем и ако допрете една вече мръсна дреха до чиста такава. Нека се върнем на излющването при кожните клетки. Ако носим дълго време една дреха, без да я перем, това означава още повече мъртви клетки и бактерии от обикновено. Това несъмнено предразполага към кожни обриви, пренасяне на гъбични инфекции, алергии и други. Освен това не трябва да пропускаме и факта, че докато спим, се и изпотяваме, което също допринася за замърсяването на спалното бельо. Хората, които са предразположение към кожни раздразнения и инфекции, трябва да обръщат специално внимание на смяната на спалното си бельо, тъй като замърсяванията могат да влошат значително състоянието на кожата.

Може би не сте се замисляли, но бактериите в леглото и по пижамата ни имат силата да отслабят имунната ни система. Това е така, тъй като организмът трябва непрестанно да се бори с тях, докато не изчезнат напълно. Представете си всяка вечер вместо тялото ви да си почива, то води една непрестанна битка с бактериите. Разбира се вие сте тези, които могат да го спасят от тези неприятности. Препоръчително е спалното бельо да се сменя през една седмица, а пижамата може да перете на 4 дена.

Като трети аргумент бихме посочили това, че най – общо казано дрехите и чаршафите, които не се перат често, просто започват да миришат неприятно. Това не е удобно нито за вас, нито за хората около вас. Помислете колко по – приятен би бил сънят, ако си легнете в прясно изпрани чаршафи и пижама. Свежият аромат определено ще ви накара да се почувствате доста по приятно и уютно, а и тялото ви ще може качествено да си почине, защото няма да се бори с неприятните бактерии.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес