Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Защо гневът може сериозно да увреди здравето

23 март 2022, 15:30 часа

Всеки от нас е изпитвал чувството на гняв поради една или друга причина, но важно е да съумяваме да го потушаваме възможно най-бързо, защото тази негативна емоция влияе изключително много на здравето ни. Понякога, връщайки се в миналото и сещайки се за неща, които са ни разстроили, ние неусетно натрупваме гнева в съзнанието си, а това може да доведе до някои здравословни проблеми като:

Увеличава се рискът от заболявания на сърцето

Голяма част от специалистите са на мнение, че натрупаният гняв влияе най-вече на сърдечно-съдовата ни система. Крис Айкън, който е доктор по медицина в университета Уейк Форест, казва, че до два часа след сериозна гневна ситуация човек може да получи сърдечен удар или поне рисковете от такъв стават двойно по-големи. Не бива да задържаме гнева в себе си, а по-скоро да споделим чувствата си с този, който ни ги е причинил.

Повишава се рискът от инсулт

Ако не можете да контролирате стреса и гнева, започнете с практики като дишането – вдишайте и издишайте бавно няколко пъти, посетете място с чист въздух или просто сменете средата, в която се намирате в дадения момент.

Понижава имунитета

Гневът влияе негативно на имунната ни система. С колкото повече стресови ситуации се сблъскваме и натрупваме гняв, толкова по-уязвим става организма ни към настинки, грипове и др. заболявания. Учените от Харвард са достигнали до извода, че споменът от гневна ситуация в миналото понижава за цели 6 часа антителата на имуноглобулин А, отговорен за защитата на тялото от външните агенти.

Повишават се нивата на стрес, тревожност, възможност да се отключи депресия

Безпокойството и гневът са вечни приятели, които вървят ръка за ръка. Според изследване от 2012 г., изследователите установяват, че е възможно гневът да засилва симптомите на тревожното разстройство и да пречи на нормалния живот на човек.

Други проучвания разглеждат влиянието на гнева върху депресията, като тези агресивни състояния са свързани с депресията най-вече при мъжкото съсловие. Пасивният гняв е най-често съпътстващият депресията и затова е от огромно значение да се научим да елиминираме и потушаваме гнева си, без да го задържаме в себе си. Не бива да се фокусираме до такава степен в негативните ситуации и емоции, а по-скоро да насочим мисълта си към по-приятни мисли и дори дейности – разходка в парка или медитация в случая биха били от голяма полза за психическото ви състояние – това съветват и много учени, като може да отидете и на масаж, да практикувате любимо хоби, да слушате любимите си песни и т.н.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес