Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Защо да замените обикновеното мляко с бадемово още сега

14 март 2022, 08:20 часа

Какво е бадемовото мляко?

Бадемовото мляко е напитка, която обикновено се използва като растителен заместител на млякото. Прави се чрез препичане и смилане на бадеми и след това смесването им с питейна вода. Бадемовото мляко е обогатено с някои витамини и минерали, които не присъстват естествено в напитката.

Установено е, че бадемовото мляко е по-полезно от млечното мляко, тъй като е подложено на много по-малко обработка и съдържа значителен брой естествено срещащи се хранителни вещества.

Три причини защо някои хора предпочитат бадемово мляко пред краве

Бадемовото мляко има редица предимства:

За тези, които искат да отслабнат, бадемовото мляко е идеалният избор. За 100мл. съдържа само 60 калории. Това е много по-малко от калоричната стойност на същото количество обезмаслено мляко.

Съдържа впечатляващо количество калций, което помага за подобряване и поддържане на здравето на костите. Една чаша бадемово мляко осигурява около 300 mg калций.

То е добър източник на витамини A, D и E. Една чаша бадемово мляко осигурява 10% от необходимата дневна доза витамин A, 50% от витамин E и 25% от витамин D. Витамин А и Е са отлични антиоксиданти, повишават имунната система и предпазват телесните тъкани от увреждане. Витамин D е жизненоважен за усвояването на калций и това помага за подобряване на здравето на костите.

Бадемовото мляко е добър източник на омега мастни киселини, които подобряват здравето на сърцето.

В сравнение с обикновеното и соевото мляко, бадемовото мляко съдържа по-малко калий и фосфор. Това е огромна полза за хората с хронични или остри бъбречни заболявания, тъй като тези хранителни вещества трябва да бъдат ограничени.

За диабетици бадемовото мляко е по-добър вариант от обикновеното мляко, тъй като съдържа само около 8 g въглехидрати. Това го прави с нисък гликемичен характер.

Ниското съдържание на калий, натрий и липса на холестерол са свойства на бадемовото мляко, което го прави идеално за хора с високо кръвно налягане.

Бадемовото мляко помага за подобряване на силата и мускулната сила поради наличието на рибофлавин и желязо. Това е особено полезно за спортистите. Въпреки това е с ниско съдържание на протеини.

Лактозна непоносимост и бадемово мляко

Тъй като при приготвянето на тази напитка не се използват млечни продукти, бадемовото мляко е перфектната алтернатива на обикновеното мляко за тези с непоносимост към лактоза.

Може ли бадемовото мляко винаги да се използва за замяна на кравето мляко?

Да, през повечето време. Бадемовото мляко може да се използва в смутита, супи, сосове, кафе и зърнени храни. То не функционира по същия начин като млечното, когато се използва за приготвяне на пудинги и кисело мляко, обаче.

Ето за какво са полезни бадемите!

Полезно ли е бадемовото мляко за вас?

Отговорът е прост – ДА, при условие че не сте алергични към него. Когато се консумира в умерени количества (неподсладеният вид), бадемовото мляко е подходящо за диета, благоприятно за сърцето и е пълно с хранителни вещества. Също така може да се съхранява лесно като не му е нужен хладилник.

Източник!

Петя Панова
Петя Панова Отговорен редактор
Новините днес