Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

За какво трябва да внимавате при покупка на жилище

26 юли 2022, 17:00 часа

1. Местоположение

Сигурно сте го чували и преди. Но най-важното нещо, което трябва да имате предвид, когато търсите къща, са местоположението. То е единственото нещо във вашия дом, което не можете да промените, и следователно трябва да бъде единственото най-важно решение, което вземате, когато купувате недвижим имот. Повечето други аспекти на дома могат да бъдат променени, но не можете да преместите местоположението на дома си. Искате да намерите дом в район, който ще ви хареса, като вземете предвид неща като пътуването ви до работа и училище, близки магазини и развлечения и всичко друго, което е важно за вас за мястото, където искате да живеете.

2. Цена

Очевидно е, че трябва да изберете дом в рамките на вашия ценови диапазон. И трябва да има месечна ипотечна вноска, която ви харесва. Ето защо за повечето купувачи цената на жилището е решаващо съображение.

В силно конкурентен пазар, където войните за наддаване са често срещани и имотите се заявяват в рамките на дни или дори часове, трябва да сте готови да преговаряте. 

Разберете как се определя колко стаен е апартаментът

3. Домашен стил и размер

Искате да се задоволите с оформлението и квадратурата на дома, който изберете. Не забравяйте, че вашите нужди може да се променят с нарастването на домакинството ви и когато се добавят нови членове към семейството, така че внимателно обмислете краткосрочните и дългосрочните нужди от размер, както и практичността на етажния план.

4. Домашни удобства

Удобствата вътре и около дома също имат голямо значение - от вида на подовата настилка и качеството на кухненските уреди до осветителните тела, облицовките на банята и функциите на задния двор. Помислете за аспекти на дома, които може да са в списъка ви с желания. Опитайте се да се съсредоточите върху скъпи функции, които ще ви е по-трудно да добавите сами след покупката. Удобствата, които могат лесно да бъдат променени или заменени, от друга страна, не трябва да бъдат основният двигател зад покупката на вашия дом.

5. Качество на близките училища

Ако създаването или разрастването на семейство е във вашите краткосрочни планове, тогава ще искате да обърнете внимание на местния училищен район, където купувате. В идеалния случай всеки родител иска детето му да посещава високо оценени училища в отличен училищен квартал. Разгледайте отблизо системата на държавните училища, както и частните училища в желания от вас квартал и увеличете резултатите от тестовете и други публикувани критерии, които могат да подскажат нивото на образование и опита, който вашето дете може да очаква. Направете лично посещение във всяко от училищата, които вашето дете може да посещава, и се срещнете с учители и администратори, ако е възможно, за да зададете въпроси и да научите повече за учебната програма.

Какво да предпочетем: къща или апартамент?

6. Данъци и издръжка

Вашето местоположение също може да окаже голямо влияние върху това, което ще платите като данъци и други разходи за живот. Проучете какво вероятно ще платите:

  •     Данък сгради
  •     Данъци върху продажбите в местните магазини
  •     Застраховка на собственици и автомобили
  •     Комунални сметки

Дом върху голям парцел земя, например, вероятно ще има по-високи данъци върху собствеността, отколкото такъв с малък заден двор. А домовете в опасна зона - като зона на наводнения - могат да бъдат много скъпи за застраховане. Всички тези допълнителни разходи ще увеличат месечната ви сметка за жилище и общите ви разходи за живот. Така че отделете малко време, за да сравните разходите, ако обмисляте домове на различни места.

7. Размер на имота

Искате парцел с приличен размер, ако планирате да добавите някакви екстериорни елементи, като специално озеленяване, плувен басейн, тераса, беседка, навес или тенис корт. Внимателно преценете размера на вашите дворове и терени.

8. Асоциация на собствениците на жилища (ако е приложимо)

Ако планирате да закупите прикрепен дом или имот, който попада в рамките на асоциация на собственици на апартаменти или жилища (НОА), трябва да отделите известно време, за да научите повече за този управителен орган. Поглеждам в:

  •     Как се управлява и представлява
  •     Споразуменията и подзаконовите актове
  •     Такси и оценки
  •     Финансовата жизнеспособност на HOA
  •     Правна история на HOA

Домовете в HOA могат да идват с ограничения и как можете да използвате дома или да го декорирате, така че може да помислите за това, преди да направите оферта за дом с HOA.

Гергана Йорданова
Гергана Йорданова Отговорен редактор
Новините днес