Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

За какво да внимаваме при избора на теракот

16 август 2019, 09:55 часа

Няма как да не сте станали повече от големи специалисти, докато избирате всяка една мебел, както и плочките, които избирате при обзавеждане на баня. Ако не сте наясно с особеностите на различните видове плочки, тук специалистите от Djia.bg ще ви разкажат повече и ще ви помогнат да изберете най-доброто за вас.

Какви видове плочки има на пазара

В зависимост от това, къде планирате да ги поставите те се делят на такива за вътрешно и външно поставяне. Няма как да не се съобразите с това важно условие. Ако положите неподходящи плочки извън дома си, е напълно възможно още първата зима те да се напукат или увредят по друг начин.

Производството на фаянс датира още от древността. Технологията и съставките в голяма степен се доближават до тези на порцелана. Основната съставка е глината, която се изпича, за да добие нужната здравина.

Но дори и след като нужната здравина и издръжливост е постигната, продължава да стои въпроса с порестата структура на готовото изделие. Изпечената глина е здрава, но поема и може да задържа не само вода, но и вредни спори, които да се превърнат в мухъл, след съвсем кратко време.

Това налага поставянето на защитен филм, който да направи плочката дори още по-здрава, но най-вече да отблъсква вода. Глазирането позволява добавянето на разнообразни цветове и шарки, които да направят готовата плочка не само здрава, но и с привлекателен външен вид. Това ще направи завършения вид на банята още по-задоволителен.

Разлика между теракот, гранитогрес и фаянс

Макар и разликите да не са големи, те оказват не малко значение при избора ви. Тук ще ви кажем за три основни вида на тези изделия – фаянс, теракот и гранитогрес. Фаянсът е най-крехък от трите и има редица ограничения за това къде може да се поставя. Предвид тези характеристики той е предпочитам за поставяне на стени и на места, където няма голямо натоварване.

Всички модерни изделия за баня са изработени от няколко основни съставки – бяла глина, кафява глина и гранитогрес или други добавки. От тях се изпича основата на плочката, която се нарича бисквита. Нейната дебелина определя здравината и по този начин става ясно дали е подходяща за под или за стенно полагане.

Теракотът има отлично подбрани изходни суровини и така се постига перфектното съотношение на здравина и отличен външен вид. При поставянето му може да очаквате да не се сблъскате с проблема подът да е студен, тъй като този материал поглъща и акумулира топлината много добре.

Гранитогресът от своя страна се произвежда от бяла глина, фелдшпат и кварц. Той е значително по-устойчив, както от фаянсовите, така и от теракотените плочки. Като актуална тенденция можем да ви посочим все по-честата употреба на гранитогрес в цялата баня, включително и стените.

Actualno.com
Actualno.com Отговорен редактор
Новините днес