Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

За да създадете навика да ядете зеленчуци, трябва да разберете ползите от тях

13 август 2024, 12:00 часа

СЗО препоръчва да се ядат поне 400 грама зеленчуци всеки ден. Ежедневната консумация на зеленчуци помага за поддържане на нормално тегло и намалява риска от заболявания на сърдечно-съдовата, храносмилателната и отделителната система. Зеленчуците са богати на органични киселини и фибри, които спомагат за по-доброто смилане на храната и усвояването на протеините.

За да създадете навика да ядете повече зеленчуци, е важно да разберете ползите от тях. Нямаме никакво съмнение относно миенето на зъбите всяка сутрин, за да избегнем ходенето на зъболекар заради  кариес. Същото е и със зеленчуците - трябва да осъзнаете, че те са необходими за редовно изхождане, добро храносмилане и обогатяване на диетата със сезонни витамини и минерали. Те са най-добрите естествени добавки за нашата диета.

Зеленчуците и билките трябва да се разпределят равномерно през целия ден: приблизително 80 грама за закуска, 150-180 г за обяд и 200-250 г за вечеря.

Скрити ползи: Частите от плодовете и зеленчуците, които никога не трябва да изхвърляте

Невъзможно е да развалите ястието с билки и зеленчуци - дори в обикновен сутрешен омлет можете да добавите шепа магданоз и домати.

Друг начин да увеличите приема на зеленчуци е като използвате естествени подправки и нерафинирани растителни масла.

Зехтинът е проводник на вкуса и особено през зимата, когато зеленчуците са извън сезона и са безвкусни, това е решението. Добавяйки зехтин към ястието, ще направите вкуса по-богат. Фибрите от зеленчуците и здравословните мазнини от нерафинираните масла са страхотна комбинация.

Експерти подчертават особено необичайните масла за разнообразие в диетата - масло от авокадо, кедрово масло, сусамово масло. За да включите зеленчуците в диетата си, препоръчително е да ги съхранявате на видно място.

Съхранявайте в хладилника на най-видно място. Сложете зеленчуци на масата за вечеря, особено през почивните дни, за да са ви винаги под ръка.

Разкриха цвета на най-здравословните зеленчуци и плодове

Също така е важно да разнообразите методите на готвене: зеленчуците могат не само да се варят или задушават, но и да се пекат, да се пекат на скара или да се използват за рататуй. Например, рататуй е страхотно ястие, което спестява време и е много вкусно.

Изберете ден за оптимизация веднъж седмично: нарежете любимите си зеленчуци на кубчета или филийки и ги замразете в специални торбички с цип. Това ще спести много време и ще направи процеса на готвене по-удобен и опростен през делничните дни“, препоръчва диетологът.

По този начин редовната консумация на зеленчуци и правилното организиране на тяхното съхранение и приготвяне ще помогнат за формирането на здравословни хранителни навици и ще обогатят диетата с полезни вещества.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес