Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Възможно ли е да сварите картофи за 5 минути?

18 май 2024, 17:17 часа

Варенето на картофи за пет минути е предизвикателство за традиционните методи поради плътния характер на картофите и сравнително дългото им време за готвене. С помощта на няколко съвета и техники обаче е възможно значително да намалите времето за готвене. Ето как можете да го направите:

Избор на подходящи картофи

Първо, изберете малки картофи с тънка кожица, като например нови картофи или картофи за пържене. Тези видове картофи имат по-малка повърхност и по-тънка кожица, което им позволява да се сготвят по-бързо от по-големите сортове с по-дебела кожа.

Начин на приготвяне

Нарязване на картофите: За да се сготвят картофите бързо, нарежете ги на малки, равномерни парчета. Нарязването им на 1-сантиметрови кубчета или тънки резени ще намали значително времето за варене.

Изплакване: Изплакнете нарязаните картофи под студена вода, за да отстраните излишното нишесте, което може да ги направи лепкави и да ги слепне по време на готвенето.

Не изливайте водата от варени картофи - има много полезни свойства

Техники за бързо варене

Предварително готвене в микровълнова фурна: Един от ефективните методи е използването на микровълнова фурна. Поставете нарязаните картофи в подходяща за микровълнова фурна купа с малко количество вода, покрийте я с подходящ за микровълнова фурна капак или фолио (като оставите малък отвор за излизане на парата) и включете микровълновата фурна на висока степен за 3-4 минути. Тази стъпка води до частично сваряване на картофите, което намалява времето, необходимо за варенето им.

Процес на кипене

Висока температура: След като добавите предварително сварената вода и картофите в тенджерата, се уверете, че водата е вряла. Поддържайте висока температура на котлона, за да поддържате температурата на кипене.

Покриване с капак: Покрийте тенджерата с капак. Това задържа парата и топлината, като по този начин картофите се сваряват по-бързо.

Проверете за готовност: След около 3-4 минути започнете да проверявате картофите за готовност с вилица. Ако все още не са омекнали, продължете да варите още една-две минути, като проверявате често.

Какво ще се случи, ако ядете варени картофи всеки ден

Последни съвети

Посолете водата: Добавянето на една чаена лъжичка сол към врящата вода засилва вкуса и помага за разграждането на картофеното нишесте, което спомага за по-бързото сваряване.

Еднакъв размер: Осигуряването на еднакъв размер на всички парчета картофи е от решаващо значение за равномерното готвене. Неравномерните парчета ще доведат до преваряване на някои от тях, докато други ще останат недостатъчно сварени.

Чрез комбинирането на тези методи - избор на малки картофи, нарязването им на малки парчета, предварително готвене в микровълнова фурна, използване на предварително преварена вода и поддържане на висока температура на варене - можете ефективно да сварите картофите за около пет минути. Този подход е особено полезен за бързо приготвяне на ястия, тъй като ви спестява време и същевременно осигурява перфектно сварени картофи.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес