Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Всички луднаха по този вкусен пилаф на фурна, а рецептата му е доста лесна

13 юли 2021, 13:25 часа

Ако се чудите кое е това ястие, с което може да нахраните цялото семейство - това е вашата рецепта. Върви както за обилен обяд, така и за вкусна вечер. Мъжете обичат да изпият по бира с него, а жените се наслаждават на чаша отбрано и вкусно вино. Но как става толкова вкусен, при положение, че трябват толкова малко необходими продукти за направата му? Тайната се крие в начина му на приготвяне. А най-хубавото е, че количеството му е достатъчно да нахрани всички гладници у дома. Характерното за този пилаф е, че месцето е крехко и сочно, а оризът не се слепва.

Дойде време да ви запознаем с нужните продукти, с които да приготвите тази мечтана вкусотия.

Необходими са ви две глави лук, два моркова, малко под 400 грама ориз, от осем до десет бутчета от пиле, няколко скилидки зимен чесън, 700 милилитра вода, сол и червен пипер.

Как да си го приготвите: Лукът се бели и реже на дребни кубченца. В тиган, намазан с малко олио се запържва, докато придобие прозрачен цвят. Морковите се измиват добре под течаща струя вода, след това се белят и се настъргват на рендето. Добавят се в тигана, когато лукът започне да придобива прозрачния цвят, споменат по-горе. Запържвате още няколко минутки и ги осолявате.

Пилешките бутчета се поставят в дълбок съд и се посоляват и натриват с подправки, подходящи за пилафите.

За да стане оризът ронлив и да не се слепва, трябва да си купите парен ориз. Изсипете го в гергирче и след това го изплакнете. Запържените моркови с лука ги разпределете равномерно в тавичка по цялата й окръжност. Върху тях разпръснете равномерно и оризът, като добавите скилидките от чесън.

В свободния тиган, в който запържихте лука и морковите се прибавят четири чашки вода, черен пипер за вкус и подправките за пилаф. Поставете върху ориза пилешките бутчета, като ги наредите по ваш избор. Залейте ги с течността, която сте подготвили на тигана, като запазите 2 черпака от нея. Пече се във фурната, която е предварително пусната на двеста градуса. Поставете фолио върху тавата и печете петнадесетина минутки, след което добавете останалите два черпака на бульона от тигана. Време на изпичане: 60 минути. Оставете го да изстине няколко минути и го консумирайте с кеф.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес