Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Вредно ли е, ако пукате кокалчетата на пръстите?

17 декември 2022, 14:00 часа

Ако сте един от милионите хора, които пукат кокалчетата на пръстите си, вероятно сте чували отново и отново, че този навик причинява артрит, паркинсон и т.н. Но какво казва науката? Ето каква е реалната картина на това, което се случва, когато пукате ставите си.

Защо пукат кокалчетата на пръстите?

Според проучване някъде между 25 и 45% от хората пукат кокалчетата на пръстите си. Някои смятат, че е приятно, защото движението на сухожилията и връзките около ставата облекчават напрежението. Други се наслаждават на успокояващия пукащ звук и това може да осигури разсейване, когато сте стресирани. Изпуканите кокалчета също така се чувстват по-свободни и подвижни. Но питали ли сте се някога какво кара ставите ви да издават толкова много шум? Кокалчетата на пръстите са защитени от капсула, съдържаща синовиална течност, която съдържа хранителни вещества и също така смазва ставите. Когато човек пука кокалчетата чрез разтягане, огъване или усукване на пръстите, отрицателното налягане може да доведе до временно изтегляне на различни газове, включително азот или въглероден диоксид, в ставите. 

За какво може да сигнализират болките в ставите

Тези газове освобождават мехурчета, които създават пукащ звук, когато се свият. Възможно да чуете и пукане, причинено от движението на сухожилията и връзките около ставата. За да изпукате кокалчетата си отново, може да мине до половин час. Толкова е нужно на газовете, за да се образуват отново в синовиалната ставна течност. Това е причината да не можете да изпукате едно и също кокалче два пъти подред.

Може ли пукането на кокалчетата на пръстите да причини артрит?

Пукането на кокалчетата на пръстите не е рисков фактор за артрит на ръцете. В едно от най-известните изследвания, проучващи връзката между пукането на кокалчетата на пръстите и артрита, калифорнийски лекар решава да експериментира върху себе си. В продължение на десетилетия той пука кокалчетата само на едната си ръка. След цял живот на това поведение той направил рентгенови снимки на двете ръце и не открил разлика между двете си ръце.

Лакътят ви пука? Ето 7 възможни причини за това

И все пак, ако ви боли, когато пукате кокалчетата на пръстите си или ръцете ви изглеждат подути, забелязали ли сте ограничен обхват на движение на пръстите си, не пренебрегвайте тези тревожни симптоми. Потърсете медицинска помощ от лекар, за да се изследва основното състояние на ставите.

3 съвета, за да се откажете от чупенето на ставите

Дори и да не е вредно за здравето ви, то е досаден навик. Ето няколко неща, които можете да правите вместо това:

1. Дръжте стреса под контрол

Ако сте любител на стреса, потърсете други начини да държите тревожността си под контрол, като например дълбоко дишане, упражнения или медитация.

Ето защо пукат ставите и опасно ли е

2. Заменете пукането с разтягане

Разтягането на пръстите и предмишниците може да намали желанието за пукане. Опитайте тази процедура: Изпънете ръцете си, разтворете дланите си с пръсти, насочени нагоре, в движение "стоп" и използвайте другата си ръка, за да издърпате леко пръстите назад към тялото. След това, с все още изпънати ръце, сгънете китките си, така че пръстите да са насочени към земята, и натиснете задната част на дланта си. Накрая свийте двете си ръце в юмрук и след това ги разтворете, като разтегнете и разтворите пръстите си колкото се може по-широко.

3. Дръжте ръцете си заети

Стискайте стресова топка или играйте с фиджет спинър, за да не можете физически да пукате кокалчетата на пръстите си.

Денис Витанов
Денис Витанов Отговорен редактор
Новините днес