Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Варили сте грешно спагетите досега! Ето как трябва...

21 февруари 2021, 12:08 часа

Всички обичаме да си похапваме различни видове паста – спагети, макарони и какви ли още не тестени изкушения. Често обаче ги избягваме, защото си мислим, че са прекалено калорични и ще навредят на фигурата ни. Истината е, че повечето калории, които приемаме, когато си похапваме паста, идват от соса, с който я правим.

Ако искате да хапвате по-често спагети и да не пълнеете от тях, просто внимавайте с какъв сос ги приготвяте. Всички кетчупи или лютеници съдържат много захар. Ако пък решите да си ги направите със сметана, рискувате да приемете прекалено много мазнини. Затова, ако искате пастата ви да е хем вкусна, хем здравословна, използвайте повече натурални продукти. Можете например сами да си направите доматен сос от истински домати, в които няма да има добавена от производителите захар.

При варенето на паста има някои тънкости, които е добре да знаете, ако искате да станете майстори и винаги е много вкусно. Ето за какво трябва да внимавате, когато си правите спагети или друг вид паста у дома:

1. Не ги преварявайте – най-голямата грешка, която домакините правят, когато готвят спагети, е да си преварят. Пастата винаги трябва да е алденте, което означава, че не трябва да разварена или мека, а леко твърда по средата. Ще видите, че така е много по-вкусна и ще започнете да я правите по този начин.

2. Сипете малко олио или зехтин във водата – винаги добавяйте мазнина, когато варите спагетите, така че след това, когато ги извадите и изцедите от водата, те да не слепнат. Особено важно е да правите това, когато не слагате соса директно, а оставите спагетите без нищо – така със сигурност няма да се слепят и да се наложи да правите нова порция паста.

3. Слагайте повече вода – много домакини правят грешката да варят голямо количество паста в малко вода. За да сте сигурни, че водата е достатъчно, ви трябва около литър вода на всеки 100 грама паста.

4. Сипвайте студена вода накрая – винаги, когато махнете спагетите от котлона, сипете студена вода, за да спрете процеса на готвене и да сте сигурни, че няма да се сварят още, докато ги изцедите.

 

Actualno.com
Actualno.com Отговорен редактор
Новините днес