Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Умираш и възкръсваш само благодарение на съда

17 декември 2020, 08:40 часа

Жителка на района на Новосибирск, майка на две деца, погрешно е обявена за мъртва, предаде БГНЕС.

Ангела Михайлова разбира, че е регистрирана като починала от няколко месеца случайно, след като детските надбавки не ѝ били преведени през октомври. Блокирана е от банкови карти, медицинска полица, лишена от детски надбавки, а на погребална агенция са платени 7000 рубли за погребението. Прокуратурата помага на Михайлова "да възкръсне". Тя открила, че информацията за смъртта на сибирячката е дошла от болница, където тя не се е лекувала повече от 20 години.

Анжела Михайлова е на 39 години, тя е от село Сокур, област Мошковски. Отглежда 11-годишен син и 8-годишна дъщеря. През 2015 г. съпругът ѝ умира и държавата отпуска на децата наследствена пенсия. "През октомври парите не пристигат навреме, мислех, че закъснението се дължи на уикенда", казва жената пред РИА Новости. "Обадих се на мои познати, които също получават плащания. Получили са всичко, дори два дни по-рано. Обърнах се към пенсионния фонд и когато ме попитаха коя съм, отговорих, че съм майката, а служителят каза, че съм починала". "Удостоверение за смъртта ви е изпратено от Централната служба по вписванията в Новосибирск, дори изписахме надбавка за погребение“, уточнил служителят. "Да кажа, че бях в шок, означава да не кажа нищо. Не бях себе на си няколко дни", спомня си жената.

Михайлова е посъветвана първо да посети службата по вписванията - "вземете документа, въз основа на който е издадено удостоверението". "Но службата по вписванията обясни: ние няма да даваме никакви документи, информация - също. Всичко само по искане на официалните органи", казва Михайлова. Единственото, което е издадено, е оригиналното удостоверение с официалния печат, за което те поискали да се заплатят държавни такси. И уточнили, че тази информация е изпратена на десет инстанции, за да я блокират навсякъде - в застрахователна компания, пенсия, данък и т.н.

Тогава Михайлова отива в прокуратурата. Там, във връзка с коронавируса, приемат заявления само по електронен път. Направила иск.

Извършена е проверка от прокуратурата на Централния район на Новосибирск. Според помощник-прокурора Сергей Бачурин се е оказало, че от Градската клинична болница No 25 "е получено медицинско свидетелство за смърт от организацията за предоставяне на погребални услуги и оттам те са информирали службата по вписванията, за да направят там съответно вписване".

Надзорният отдел установява, че в края на юни те са докарали в болницата "друга жена с точно същото фамилно и бащино име, починала там на 8 юли". Според Бачурин, Ангела Михайлова е използвала услугите на това лечебно заведение преди около 20 години, данните ѝ са запазени в базата данни. Патологът ги е въвел по погрешка, когато е подготвял документи за смърт.

Както обясни служителят на прокуратурата, производството отнема повече от месец и половина. "Попитахме службата по вписванията, болницата, комуникирахме със самата Михайлова. След като проверката и събирането на всички документи приключи на 2 ноември, се обърнахме към Мошковския окръжен съд, тъй като такива молби се разглеждат по местоживеене. В същото време изпратихме копия на материалите на прокурорите от район Мошковски и те участваха в разглеждането. Съдът взе решение на 3 декември".

Сергей Бачурин казва, че в неговата практика това се е случило за първи път. "Това е по-скоро небрежност. Въпреки това лекарят е извършил нарушение, което е довело до такива последици. Въпреки че е твърде рано да се правят заключения." Патологът може да бъде изправен пред дисциплинарна отговорност - зависи от работодателя и от това какви мерки ще предприеме районната прокуратура.

Ангела Михайлова отбелязва, че в съда няма представители на болницата. "Прокурорите казаха: починалата жена е била докарана от линейка без документи и придружаващи лица. В документите, с които тя е влязла в лечебното заведение, се твърди, че тя се е наричала със същото име. Но има друга дата на раждане: тя е била 1971 г., месец и дата също не съвпадат. И друг адрес: Живяла в Новосибирск. Откъде идва идеята, че тя съм аз? "

"Главният лекар обяснява, че документите за смъртта се попълват в единна система. Когато патологът е влязъл в "Михайлова Ангела Сергеевна" автоматично се отварят данните на единствената регистрирана с това име. Затова ги въвежда автоматично. Чудя се,: ако имаше три Михайлова, тогава как щяха да бъдат определени? Така че можете да погребете всеки трети. Не беше ли необходимо да се информира полицията? И ако някой е търсил тази жена? Има много въпроси", коментира "възкръсналата.

Още един момент, който силно притеснява Ангела: защо никой не се е свързал с близките ѝ, след като тя "умира". "Безкрайно преигравах тази ситуация в главата си: какво ще стане, ако умра в действителност? Може би, преди да блокират всичко, беше необходимо да се предприемат някакви действия? Има ли обикновено хора, отговорни за това? Органите за настойничество например трябва ли някой да каже? Никой дори не попита къде са децата, какво се е случило с тях. В края на краищата, ако получават пенсия за загубата на един родител, оказва се, а втория вече го няма".

Съдебното решение ще влезе в сила на 8 януари. "Когато това се случи, мисля, че всичко ще бъде възстановено много бързо. В края на краищата, бях в пенсионния фонд с паспорт, те провериха дали е валиден, направиха фотокопия на детските документи. Но сега ми беше казано да дойда след празниците, на 11 януари. Ако след това възстановят пенсиите на децата, отново трябва да се обърна към съда", заяви Михайлова

В продължение на два месеца производство семейството се сблъсква с определени трудности. "Работя на непълно работно време. Живеехме нормално, децата са добре поддържани, развиват се - дъщеря ми се занимава с танци, сина ми ходи на английски и футбол. Но морално всичко беше трудно да се издържи. И децата, разбира се, страдаха. Те учат дистанционно, само чрез моя телефон нямаше начин да им купя нови. Едно от тях има проблеми със зрението, вдигнал се е диоптъра, плащахме в частна клиника. А аз самата не можах да отида на лекар с нараняване на крака, тъй като здравните ми осигуровки са блокиран", разказва жената.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес