Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ужилване от медуза – какво трябва и какво не трябва да правите

02 юли 2021, 10:45 часа

Ужилванията от медузи в повечето случаи не застрашават човешкия живот. Изключение прави отровата на морската оса - след контакт с нея е необходимо възможно по-скоро да се извърши вливане на специален серум.

Първото нещо, което трябва да направите, е да ограничите разпространението на токсина в тялото. За цел е необходимо да измиете ужиленото мястото със солена вода и да премахнете фрагментите на пипалата с чист пясък, пинсети, хавлиена кърпа и дори кредитна карта ( с нейна помощ може да изстържете клетките от повърхността).

Третирането на кожата с хлорхексидин или водороден прекис ще ускори елиминирането на токсините и ще заздрави раните.

След това изплакнете кожата отново със солена вода. Ако се появи подуване, парене и сърбеж, вземете антихистамини и нанесете противовъзпалителен гел или леден компрес върху ухапаното място.

При липса на антихистаминов мехлем участъкът се третира с крем или пяна за бръснене - в тях отровата се разтваря по-бързо и се отмива по-лесно от повърхността на кожата. Ментолът намалява чувствителността и дразненето.

Пийте много вода и стойте далеч от слънцето.

Ако състоянието ви се влоши или развиете симптоми на алергия, посетете лекар.

Какво не трябва да правите след ужилване от медуза?

Не докосвайте ухапването място с ръце - това ще доведе до разпространение на отровата и до ново изгаряне.

Никога не изплаквайте засегнатия участък с прясна вода! В сладка вода жилещите клетки бързо се размножават и разпространяват остатъците от отровата под кожата.

Не третирайте ухапаното с лосиони от оцет и алкохол. Често това води до ускоряване на разпространението на отровата в тялото, особено когато ухапването е от не особено опасни медузи като Черноморската аурелия и Корнерот.

Противно на общоприетото схващане, не третирайте мястото на ухапване с урина! Течността може да не е стерилна и да съдържа недостатъчно соли, което ще доведе до разпространение на инфекцията и влошаване на състоянието.

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес