Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Учени посочиха 3 причини да не миете месото преди готвене

23 април 2023, 10:00 часа

Бактериите и вирусите атакуват организма не само през дихателните пътища, но и през храносмилателния тракт при поглъщането на термично недостатъчно обработени продукти. По тази причина изглежда повече от логично старателно да се мият не само плодовете, зеленчуците и яйцата, но и суровото месо във всички негови разновидности – свинско, говеждо, овче, пилешко или дивечово. Да, ама не(!), тъй като има три основни причини това да не се прави:

Първо, има реална опасност при миенето (или/и при изплакването) на току що закупеното (или престояло във фризера) месо – било то цяло или нарязано на парчета – да замърсите с неминуемо присъстващите в суровото месо вредоносни бактерии цялото пространство около мивката, включително прибори, оставени да съхнат чинии и чаши, други готварски аксесоари и дори да разпространите замърсяването из цялото помещение …

Ясно е, че с водните пръски и капки тези бактерии могат лесно да попаднат върху дрехите, кожата и дори направо в устата при консумирането на други, вече мити, но вторично замърсени продукти (салати, плодове, оставени открити млечни продукти). При това, попадналите върху кухненските принадлежности бактерии са в такова количество и така бързо се размножават, че за да бъдат унищожени се изискват много време, усилия и специални препарати.

Второ, месото не се консумира, по правило, в суров вид, което означава, че се подлага на термична обработка, при която всички бактерии умират, разбира се, при достатъчно висока температура. Последното изискване е особено критично при пилешкото месо, тъй като то често е замърсено с бактерии, които предизвикват инфекция със салмонела, чиито характерни симптоми са: общо дехидратиране на организма, суха кожа и лигавици, вялост, понижено кръвното налягане, ускорен пулс.

НИКОГА не мийте месо преди готвене

Доказано е, че при измиването на пилешко месо, водни капки, съдържащи вредоносни бактерии, се оказват разпространени на разстояние до около 1 метър. Ето защо е от съществено значение да се контролира температурата на нагревателната плоча, върху която се готви месото. Най-общо се приема, че температура около и над 55°C е достатъчна за унищожаването на бактериите, съдържащи се в приготвяните за скара или за готвене парчета месо.

Разбира се, в зависимост от вида на месото, допустимата долна граница за температурата на готвене е различна: докато за говеждото месо тя варира около 60°С, то при пилешкото месо температурата на нагрявания с месото съд би следвало да не бъде по-ниска от 75°С. 

Трето, друга, несвързана директно със здравето, причина да не се мие месото преди готвене, е, че струята течаща вода, особено ако е гореща, действа разрушаващо върху повърхностния слой на месото и така, на практика, елиминира сочните ароматни сокове, които се оказват изпарени заедно със съдържащата се в месото вода.
Във връзка с гореизложеното, ето ви предлагаме три съвета с практическа стойност:

Защо е ОПАСНО да мием месото, преди да го сготвим

1. След закупуване, месото не следва да бъде мито или изплаквано, а преди нарязването му на парчета, предназначени за готвене или пържоли, е желателно неговата повърхност да бъде леко потупвана с хартиена кърпа (която да се изхвърля незабавно, а ръцете да бъдат старателно измивани с гореща вода и сапун).

2. Не е препоръчително месо, закупено, за да бъде замразено за определено време, да се измива, тъй като това няма да намали съществено количеството на бактериите в него, но ще редуцира значително срока му на годност. Препоръчително е закупеното месо просто да се опакова и да се остави на съхранение във фризера.

3. Месо следва да се купува единствено от доверени доставчици, предлагащи го с естествения за прясното месо аромат; всякаква чужда миризма хвърля съмнения относно колко прясно е месото. Друг важен критерий е цветът на месото: мазните бели части не трябва да изглеждат потъмнели, свинското следва да е розово, а говеждото – наситено червено (кафяв оттенък на месото показва, че месото не е прясно). При това, свежестта на месото се проверява като се постави върху плоска повърхност, натисне се с пръст и се следи дали бързо възвръща първоначалната си форма.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес