Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Турска шкембе чорба - хем като нашата, хем не съвсем

29 септември 2024, 00:00 часа

Шкембе чорбата е супа, която обединява Балканите и Близкия изток със своите пикантни аромати и наситен вкус. Щедро подправена с чесън и лют червен пипер, тя е любима на мнозина, въпреки че нейната специфична миризма често я свързва с по-обикновената кухня. Противно на това възприятие, шкембе чорбата е била консумирана от благородници като Екатерина Велика и се сервира дори в най-изисканите кухни на Европа. В тази статия ще разгледаме как турската версия на чорбата се различава от българската и защо тя остава толкова специална.

Историята на шкембе чорбата

Шкембе чорбата има дълга история, като се смята, че произхожда от Персия и постепенно се разпространява в Турция и останалата част на Балканите. Въпреки простите си съставки, тази супа е обичана дори от гастрономите във Франция и Англия. Създадена от вътрешностите на преживни животни, като най-често се използва шкембе от говеждо или телешко месо, чорбата се приготвя с различни подправки и зеленчуци в зависимост от региона. Всяка страна влага своите уникални вкусови нотки, които я правят различна и специална.

Полезна ли е шкембе чорбата? Отговорът ще ви изненада!

Шкембе чорбата в Турция

Турската шкембе чорба е част от културната кухня на страната и се счита за национално ястие с богата история. Приготвянето ѝ се проследява още от XVII век, когато турците започват да използват всяка част от животното, включително и вътрешностите, като средство за оцеляване в трудни времена. За да омекотят вкуса на шкембето, те започват да застройват супата с мляко – техника, която смекчава острия вкус и добавя нежност на чорбата.

Разлики между българската и турската шкембе чорба

Макар да изглеждат сходни, има значителни разлики между българската и турската шкембе чорба, които ги отличават и правят всяка от тях уникална.

1. Избор на месо

Докато в България шкембе чорбата се приготвя със свинско, телешко или понякога агнешко шкембе, в Турция свинското не се използва заради религиозните забрани. Там най-често се използва телешко или говеждо шкембе, което определя и специфичния вкус на турската версия.

шкембе чорба

2. Подкисляване на чорбата

Една от основните разлики между двете рецепти е начинът на подкисляване. В България чорбата се подправя с оцет, след като е поднесена на масата, докато в Турция се използва лимонов сок, който се добавя по време на готвенето, придавайки на супата по-мек и деликатен вкус.

3. Чесън и подправки

В България чесънът и лютото се добавят към супата след сервирането, което ги прави сурови и със силен вкус. В Турция обаче чесънът се вари заедно с шкембето, което омекотява аромата му и го прави по-нежен. Лютите подправки също се включват по време на готвенето, което дава по-мек и балансиран пикантен вкус.

Перфектната шкембе чорба се прави по ТОЗИ начин

4. Сгъстяване с брашно

Докато в българската шкембе чорба сгъстяването с брашно е по-скоро опция, в турската това е задължителен елемент. Брашното придава плътност на супата, което я прави по-гъста и кремообразна в сравнение с нашата.

5. Различия в цвета

Българската шкембе чорба е известна със своя наситен червеникав цвят, който се дължи на запръжката с червен пипер. В турската версия подобна запръжка липсва, което прави супата по-бледа и с по-светъл, млечен вид.

Шкембе чорбата е ястие, което разказва истории за култура, традиции и оцеляване. Макар и сходни на пръв поглед, българската и турската версия на тази супа имат свои уникални характеристики, които ги правят различни и незабравими. 

Денис Витанов
Денис Витанов Отговорен редактор
Новините днес