Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Топ 5 съвета при избор на ботуши, които не пропускат вода

03 май 2022, 20:15 часа

Гумените обувки не се намокрят при дъжд и киша, но са подходящи само за разходки в парка и пътувания до провинцията. В ежедневието трябва да носите обикновени ботуши, боти и обувки, които в повечето случаи започват да издават цвърчащи звуци след 10-15 минути престой навън при лошо време. За да избегнете подобни ситуации, трябва да изберете правилните обувки и да им осигурите подходящи грижи.

Как да изберем обувки, които не пропускат вода?

Най-често евтините обувки пропускат вода. Това се дължи на качеството на материалите, използвани при производството им. Такива признаци са: изкуствената кожа, която се оказва хартия, покрита с тънък пласт полиуретан, лепилото, с което горната част е прикрепена към подметката. В същото време влагата прониква от всички страни почти мигновено.

Правило номер 1

Купувайте само скъпи обувки или от средната ценова категория в магазини.

Скъпи кожени ботуши също може да пропуснат вода. Това се случва, когато са предназначени за пазара на онези страни, където времето е сухо почти през цялата година. Производителите просто не очакват продуктите им да се използват при сурови климатични условия.

Дамски обувки 2022 - какъв е трендът

Правило номер 2

Колкото по-ниска е височината на платформата, толкова по-лесно е да намокрите краката си. Границата между подметката и горната част е най-уязвима от вода. Обувки с тънка подметка - от 0,5 до 2 см - в дъждовно време е по-добре да ги оставите у дома или да носите върху тях специални защитни калъфи за обувки.

Правило номер 3

Ботушите трябва да са не само красиви, но и функционални.

Тук е мястото да се обърне внимание на метода на закрепване на подметката към горната част:

В случай, че отворите, през които минава конецът, не са запечатани и водата може лесно да премине, трябва да бъдат натрити с влагоустойчиво лепило за обувки. 

Правило номер 4

Важно е да се обърне внимание на това как се правят обувките.

По-голямата част от водата навлиза през шева, но и материалът, от който е направена горната част, също има значение. Ботушите, ботите и обувките от плат абсолютно не са предназначени за носене на открито по време на дъждове, въпреки че са импрегнирани със специални водоотблъскващи съединения.

Естественият велур е по-устойчив и не се намокря веднага. И все пак, кожата показва най-добри резултати. Ако е достатъчно дебела и правилно обработена, може да носите такива обувки дълго време в дъжд или да ходите в мокър сняг.

Правило номер 5

Горната част на обувката трябва да бъде изработена от водоустойчив материал.

5 вида задължителни обувки за гардероба на всяка модерна майка

Съвет:

Дори да използвате допълнително средство за защита от влага и намокряне, трябва да знаете, че всяко от изброените трябва да се разтрива с обувките/ботушите вечер, така че да има време да се абсорбира през нощта.

В заключение:

Не е лесно да се намерят ботуши и боти, които изобщо да не се намокрят при дъжд и киша. Възможно е обаче, ако спазвате правилата, споменати по-горе, да държите краката си на сухо. Заедно с това е важно да не се пренебрегват средствата, които създават водоустойчив пласт върху повърхността на обувката.

Екатерина Георгиева
Екатерина Георгиева Отговорен редактор
Новините днес