Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Топ 5 на питиетата, които вредят най-малко на черния дроб

13 октомври 2024, 20:30 часа

Консумацията на алкохол е вредна за здравето и има дългосрочни социални и физически последици. Без значение какво четете за “здравословния” алкохол или “ползите за здравето” от алкохола, трябва да знаете, че алкохолът е вреден. Умереността е ключова, а също така има значение какъв алкохол консумирате. Алкохолът води до пристрастяване и е токсичен, когато се приема в големи количества. 

Какво се случва, когато пиете алкохол
Когато пием алкохол, ензим, наречен алкохол дехидрогеназа, метаболизира черния дроб в ацетат. Нашият черен дроб може да преработи само определено количество алкохол в даден момент. Докато нашият черен дроб обработва 90% от консумирания алкохол, останалата част остава в тялото ни чрез урина, пот и дъх. Безопасното количество алкохол зависи от телесното тегло, пола и общия размер на човека. Жените абсорбират повече алкохол от всяка напитка в сравнение с мъжете, така че са изложени на по-голям риск от увреждане на черния дроб. Консумацията на 2 до 3 питиета на ден може да увреди черния дроб. Освен това, прекомерното пиене на още 4-5 питиета може допълнително да увреди черния дроб. Ако приемате лекарства за диабет или инсулин, рискът от хипогликемия се увеличава, ако пиете алкохол. Консумацията на алкохол в големи количества може да доведе до чернодробна цироза, мастен черен дроб, жълтеница, високо кръвно налягане, инсулт и чернодробна недостатъчност. Алкохолът води и до наддаване на тегло, особено увеличава висцералните мазнини, т.е. мазнините, които се отлагат между органите. Алкохолът осигурява “празни калории”, което означава, че не ни доставя никаква хранителна стойност. Когато пием алкохол, тялото ни спира да изгаря мазнините. Освен това, алкохолът ни кара да се чувстваме гладни и да приемаме допълнителни закуски. Всеки грам алкохол осигурява 7 калории, което е почти близо до 9 калории за грам мазнини.

Списък на най-малко вредните алкохоли
Нека започнем с това, че няма полезен алкохол. Това са питиетата, които са най-малко вредни за здравето

1. Бяло и червено вино
Поръчайте вино на чаша, вместо цяла бутилка. Изберете вино с газирана вода, което ще намали алкохолния процент по обем и ще удължи вечерята ви. Червеното вино се прави от намачкано червено грозде. Червеното грозде е мощен източник на антиоксиданти като ресвератрол, катехин, епикатехин и проантоцианидини, поради което то не трябва да се консумира повече от 200 мл на ден с 2-3 дни без никакъв алкохол. Обикновено червеното вино се смята за по-здравословен вариант. Причината е, че люспите на гроздето се включват, когато виното ферментира. От друга страна, при бялото вино не се използват люспите на гроздето. Кожата се отделя от сока, преди гроздето да ферментира във вино. Кожата на гроздето съдържа антиоксиданти, които са полезни за здравето.

Още: Колко часа са необходими за разграждането на алкохола в кръвта

2. Алкохол с лед
Твърдият алкохол не е от най-здравословните напитки, тъй като процентът на алкохол е доста висок - около 38%. Следователно 30 мл се считат за стандартна напитка, а не 50 или 100 мл както се сервира обикновено. Има доказателства, че джин с тоник, когато се консумира в препоръчителни граници, може дори да осигури ползи за здравето. Изберете обикновена, минерална или газирана вода или много лед и не пийте повече от 60 мл алкохол на ден, като следвате поне 2-3 дни без никакъв алкохол.

3. Розе
Розе е вид вино, което включва част от цвета на люспите на гроздето, но не достатъчно, за да го квалифицира като червено вино. Чаша Розе съдържа 12% алкохол. Затова не се препоръчва да се консумира повече от 200 мл на ден с 2-3 дни без алкохол в седмицата

4. Пенливо вино
Чаша от 170 мл пенливо вино се равнява на 1,5 стандартни алкохолни напитки.

5. Бира с ниско съдържание на въглехидрати
Изберете бира “лайт” или “нискоалкохолна” вместо стандартна бира. Имайте предвид, че някои бири с ниско съдържание на въглехидрати може да имат същото алкохолно съдържание като обикновената бира. Светла бира от 375 мл има 10 г алкохол, следователно 2 бири х 375 мл с ниско съдържание на въглехидрати е горната граница за прием на бира всеки ден. В обикновена бира от 285 мл има 4,9% алкохол в сравнение с 2,7% алкохол в светла бира от 375 мл.

https://www.onlymyhealth.com/a-list-of-least-harmful-alcohols-and-how-much-can-you-drink-revealed-by-a-dietitian-1611132573

Може ли жените над 50 години да пият алкохол?

Какво да направим за най-бързо разграждане на алкохола в тялото ни

Милена Зънзова
Милена Зънзова Отговорен редактор
Новините днес