Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Тези 5 мисли вредят на живота ви

11 юни 2021, 16:24 часа

Мислите са изречения, които си казваме наум. Те са вътрешна реч, която тече през цялото време. Можем да имаме много различни идеи едновременно. Мислите винаги са с нас, те са част от нашия вътрешен свят и засягат всички наши дейности и настроения. 

Психолозите са проучили задълбочено това, което е известно като „автоматични негативни мисли“ (познато в света като ANT, със съкращението си на английски - автоматични отрицателни мисли) - пагубни идеи, които се появяват в главата ни, без да ги търсим и представляват опасен източник на отрицателни емоции.

Журналистът Джон Пол Флинтов , автор на книгата „ Как да променим света “ , проучи внимателно въпроса и стигна до заключението, че има 5 основни ANT, от които всички страдаме в даден момент.

1. Мислете само в черно и бяло 

Тези ANT не оставят място за другите "цветове" на мислене. Ако се е случило нещо лошо, това е само заради вас и няма решение: „Напълно съм се провалил“ , „някой друг би могъл да го направи“, „това се случва само на мен“.

2. Четете мислите на другите 

Свикнали сме да се наказваме за това, което другите хора мислят за нас или за нашите действия, когато в действителност е невъзможно да знаем какво мислят те. Такива мисли са например  „смятат, че съм скучен“ или „смятат, че съм непохватна“. 

3. Познавате бъдещето 

Гадателският комплекс стои зад многобройни ANT. Мислим, че бъдещето ще се разгърне по този или онзи начин, когато в действителност нямаме представа. „Няма смисъл да се опитваме“, казваме си. "Няма да проработи". Много честа негативна мисъл, която води до бързо отказване от каквото и да било. 

4. Неглижирате положителните страни 

Не когато се случи нещо добро с нас, ние сме щастливи. "Да, тестът беше добър за мен, но всеки може да се справи по-добре . " Добре, вярно е, винаги има някой по-добър от нас, но няма причина да подценяваме нещата, които правим добре. 

Анита Найденова
Анита Найденова Отговорен редактор
Новините днес