Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Тези 10 неща никога не трябва да се комбинират с червен цвят в интериора

24 септември 2024, 16:00 часа

Червеното е много сложен и „взискателен“ цвят, така че преди да го въведете в интериора на апартамента или къщата си, си струва да знаете какви груби грешки при работа с него е по-добре да не правите.

Обичате ли червеното и искате ли да отразите тази любов в жилищното си пространство? Знайте, че сте си поставили трудна задача. Този цвят изисква специален подход към себе си, в противен случай резултатът може да бъде непредвидим и разочароващ. Веднага се пригответе да харчите, защото червеното не е подходящо за икономичен ремонт.

Първо, защото ви трябват качествени бои и скъпи пигменти, за да пренесете такова „капризно“ и многостранно червено. Второ, най-вероятно ще трябва да потърсите помощта на професионален интериорен дизайнер, тъй като без подходящ опит и познания е изключително трудно да подберете компетентни комбинации с други цветове, щампи, материали в стаята.

Още: 8 съвета как да приведете апартамента си в перфектна форма за есента

Ако въпреки всички тези аргументи и предупреждения все пак сте твърдо решени да използвате червеното в интериора си, използвайте съветите на дизайнера Татяна Безверха. Тя ще ви каже какво изглежда неестетично, а понякога и вулгарно в комбинация с червено.

Злато

Червеният цвят в комбинация с жълто лъскаво злато е една от учебникарските прояви на лош вкус. Златният мебелен обков, както и червеният цвят са много задължаващи, така че да ги комбинирате заедно в никакъв случай не си струва.

Въпреки това можете да „играете“ с приблизителни нюанси и да намерите благородна комбинация. Например месинг с приглушен винен нюанс ще изглежда бохемски, а не вулгарно.

Още: За да бъдете щастливи: 3 неща, които трябва спешно да добавите в интериора си

Черен цвят

Червеното се комбинира лошо с черното. Тези цветове заедно създават, потискащо впечатление. И като цяло всеки от тези цветове е сложен и дълбок сам по себе си, така че не ги комбинирайте в едно пространство.

Изключение може да бъде комбинацията на пепелявочервено с графит, но не и класическите им нюанси на тези цветове.

Принт на шахматна дъска

Още: Дизайн на тесен коридор: Как правилно да подредите пространството?

Този черно-бял принт също изглежда изключително странно в комбинация с червено. Той създава по-скоро фантасмагорична атмосфера в духа на „Алиса в страната на чудесата“, но не винаги е подходящ, особено в частните интериори.

Използването на подобна комбинация в обществени интериори е възможно, ако това са игриви, тематични зони. В други случаи - категорично не.

Бежов цвят

Червеното и бежовото не са добре съчетани, защото тези цветове са много топли и заедно създават ефекта на прекомерна топлина и дори бих казал „задух“. Психологически ще ви е неприятно да се намирате в такава стая, а още повече да живеете в нея.

За смесване с бежово е добре да се използват други нюанси на червеното: наситена теракота, бордо, вино.

Класически орнаменти

Червеното не се комбинира с монограми, дамаски, къдрици и други подобни орнаменти. Такъв синтез се свързва с неуспешна пародия на Уестминстърския дворец. И ключовата дума в този случай е пародия, а не дворец.

Елементи на дворцовата класика

Червеното няма да си пасне с архитектурни елементи като корнизи, антични колони и др. Тук, както и в случая с класическите орнаменти, се наблюдава пародиен, комичен ефект поради съчетаването на претенциозни предмети и претенциозен цвят.

Малки пространства

За малки обекти и площи е по-добре да изберете алтернативни на червеното цветове, в противен случай рискувате да създадете неприятна, дразнеща атмосфера в помещението. Ако в апартамент с малки размери все пак искате да направите ярък акцент, използвайте локално тъмни, винени нюанси.

Анималистичен принт

Червеното никога не трябва да се комбинира с щампи като „зебра“, „леопард“, „тигър“ и други. Това изглежда вулгарно преди всичко защото нарушава основното правило за въвеждане на червеното, което предполага минимализъм и лаконизъм.

Пайети

Пайетите не се комбинират с червен цвят в интериора, защото създават усещане за нелепост и неуместност. По-добре обърнете внимание на съчетаването на червеното с винтидж предмети и интериорни елементи. Това е наистина стилно.

Текстил

Наред с други неща, не ви съветваме да купувате червени големи текстилни изделия. В повечето случаи те приличат на завеса в театъра и съответно в обикновен интериор изглеждат странно.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес