Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Тази грешка я допускат мнозина, но не знаят, че тя може да образува торбички под очите

25 март 2022, 13:45 часа

Някои от нас ги игнорират. Знаем, че младостта не е вечна, и колкото и да ни се иска, няма какво да направим по въпроса. Но други се опитват да направят нещо и най-малкото се надяват да отложат появата им с времето. Торбичките под очите могат да се превърнат в сериозен проблем, така че си струва да разберете откъде идват и какво можете да направите в борбата с тях.

Торбичките под очите са леки отоци, които обикновено се появяват с възрастта. Те възникват, когато отслабената и увиснала кожа под окото се разхлаби. Мастните възглавнички под очите също „се плъзгат“, за да запълнят полученото пространство. Там може да се натрупа и излишната вода в тялото, което кара долните клепачи да изглеждат още по-подути и подпухнали. Тъмните кръгове и обезцветената кожа под очите правят торбичките под очите по-видими.

Непривлекателните торбички под очите са предимно козметичен проблем и обикновено са безвредни. Но понякога те могат да бъдат признак на сериозно заболяване. Повечето от торбичките под очите са по-забележими сутрин, когато натрупаната вода в тялото има цяла нощ да се влее в тази зона.

Торбичките под очите понякога не се влияят от нас. Появяват се, защото ги наследяваме в гените си. По-често обаче те са резултат от стареене, тъй като с възрастта напрежението в кръговия мускул на окото отслабва, а количеството колаген и еластин намалява. Има и по-прозаични причини за появата на торбички под очите. Те включват неподходящ, антихигиеничен начин на живот.

Накратко, става дума например за твърде малко часове сън, умора, неправилна диета с дефицит на витамин К и желязо (напр. високо съдържание на сол), злоупотреба с цигари и алкохол, както и твърде интензивна и твърде честа употреба на слънчеви бани и солариум. Освен това торбичките под очите също са резултат от задържането на вода в тялото. То, от друга страна, може да е резултат от заболявания на сърцето, кръвоносната система, бъбреците, както и алергии, анемия, диабет и хипотиреоидизъм и при съмнение за което и да било от тези състояния незабавно трябва да потърсите консултация с лекар.

Единственият начин ефективно да намалите външния им вид в дългосрочен план е да направите няколко промени в начина на живот:

1.         Погрижете се за правилното за количество сън (6 до 8 часа сън на ден).

2.         Спете с вдигната глава (на по-висока възглавница), за да не се натрупва излишната вода в тялото около очите.

3.         Откажете се от стимуланти (цигари, алкохол).

4.         Жените трябва да се погрижат за щателно премахване на грима от очите преди лягане.

5.         Избягвайте течности и сол преди лягане.

6.         Контролирайте симптомите на алергия, като приемате подходящи лекарства.

Гергана Йорданова
Гергана Йорданова Отговорен редактор
Новините днес